Ελλάδα: Οι κάτοικοι Χίου και Λέσβου αντιτίθενται στα κυβερνητικά σχέδια για τα μεταναστευτικά κέντρα

Ελλάδα: Οι κάτοικοι Χίου και Λέσβου αντιτίθενται στα κυβερνητικά σχέδια για τα μεταναστευτικά κέντρα

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα μετατρέπεται σε πραγματικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση της χώρας, καθώς η αντίθεσή στον τρόπο διαχείρισης της των ροών αυξάνεται στο Ανατολικό Αιγαίο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ξέσπασαν συγκρούσεις στα νησιά της Λέσβου και της Χίου, όπου οι κάτοικοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την άφιξη αστυνομικών δυνάμεων και μηχανημάτων εκσκαφής για να χτιστούν τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απομακρύνει τους διαδηλωτές μακριά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να προωθήσει τα σχέδια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων στα νησιά που θα αντικαταστήσουν τα υπαίθρια στρατόπεδα. Τόσο οι πολίτες όσο και οι μετανάστες στα νησιά έχουν διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα τους τελευταίους μήνες, καθώς συνεχίζεται η ροή από τη γειτονική Τουρκία που έχει υπερκεράσει τις εγκαταστάσεις.

Οι κάτοικοι των νησιών και οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο πρέπει να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης είχε ζητήσει από τα τοπικά συμβούλια να προτείνουν οικόπεδα και περιοχές όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, οι τοπικές κοινότητες επανέλαβαν την πλήρη αντίθεσή τους σε κάθε είδους εγκατάσταση που πρόκειται να κατασκευαστεί.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τις κλειστές δομές εγκατάστασης. Προτρέπουμε τις τοπικές κοινότητες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον, όπως και για τη χώρα, να χτίσουν κλειστές εγκαταστάσεις …» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι οι νέες δομές στέγασης θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η πιθανή εκδήλωση κοροναϊού.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, ο Πέτσας δήλωσε ότι ήταν «μικρές», επαναλαμβάνοντας ότι τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν αμέσως.

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει την αστυνομία κατασταλτικά στα νησιά Χίου και Λέσβου για να λάβει μέτρα εναντίον των διαμαρτυρόμενων κατοίκων. Ο εκπρόσωπος Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι η κίνηση προκαλεί μεγάλη ανησυχία και ένταση./ibna