Ρουμανία: Αντισυνταγματική κρίθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Orban από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Ρουμανία: Αντισυνταγματική κρίθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Orban από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο αναβλήθηκε τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Σώματος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Orban II ο οποίος είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της χώρας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης Orban I.

Ο λόγος της αναβολής ήταν η έλλειψη απαρτίας καθώς στηn αίθουσα του Κοινοβουλίου υπήρχαν μόνο 188 βουλευτές ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας απαιτούνται 233 βουλευτές για να πραγματοποιηθεί συνεδρία.

Νωρίτερα τα κόμματα PSD, Pro Romania και ALDE είχαν ανακοινώσει ότι οι βουλευτές του δεν θα συμμετείχαν στην διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Orban I.

Επιπροσθέτως το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο ο LudovKlaus Iohannic Orban έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis είναι αντισυνταγματικός.

Την Τετάρτη ο προεδρεύων του PSD Marcel Ciolacu είχε δηλώσει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης. «Ο λόγος είναι ξεκάθαρος: περιμένουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εάν είναι συνταγματική η διαδικασία» δήλωσε ο Ciolacu.

Ο ηγέτης του Pro Romania Victor Ponta ανακοίνωσε επίσης την αποχή του κόμματος του καθώς δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε «κάτι κακόγουστο».

Επίσης, ο βουλευτής ALDE, Varujan Vosganian, δήλωσε την Παρασκευή ότι το κόμμα που αντιπροσωπεύει δεν θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, με κύριο λόγο ότι περιμένει την απάντηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι φιλελεύθεροι θέλουν να απορριφθεί η κυβέρνηση Orban II για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ludovic Orban υπέβαλε στο Κοινοβούλιο τον κατάλογο του νέου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο περιλάμβανε τους ίδιους υπουργούς όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα του.

Στις 17, 18 και 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν οι ακροάσεις των προτεινόμενων Υπουργών. Από τους 16 προτεινομένους προς ακρόαση Υπουργούς  μόνο τέσσερις υπουργοί, οι Nicolae Ciuca, Bogdan Aurescu, Virgil Popescu και Adrian Oros έλαβαν θετική γνώμη από τους βουλευτές ενώ οι υπόλοιποι απορρίφθηκαν από την επιτροπή, η οποία είναι συμβουλευτική./ibna