Đukanović στη 43η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Το Μαυροβούνιο δέχεται επίθεση

Đukanović στη 43η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Το Μαυροβούνιο δέχεται επίθεση

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, μιλώντας στην 43η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, ανέφερε ότι το κράτος του μένει πιστό στις παγκόσμιες, θεμελιώδεις για τις σύγχρονες δημοκρατίες, αξίες. Τόνισε ότι η συνεχής πολιτική του Μαυροβουνίου να συμβάλλει στην ειρήνη, ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή, να ηγείται της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ένταξης και να προωθεί τα ύψιστα Ευρωπαϊκά ιδεώδη προέρχεται από την πολλών αιώνων παράδοση πολυπολιτισμικότητας και αρμονικής συνύπαρξης.

“Έχουμε την ευθύνη να προστατεύουμε τα δικαιώματα των πολιτών μας και την οικουμενικότητά τους, να εντείνουμε των αγώνα κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και κάθε μορφής μισαλλοδοξίας, να υιοθετήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα και να βελτιώσουμε τους όρους για την εφαρμογή τους”, επεσήμανε ο Đukanović.

Άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Με φιλελεύθερο τρόπο και σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα νομοθετικά πρότυπα, όπως είπε, ο Νόμος αυτός υποστηρίζει την ελευθερία της ομολογίας, ρυθμίζει το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων και εγγυάται τη συνταγματική αρχή του διαχωρισμού μεταξύ Εκκλησίας και κράτους.

“Η σύνταξη του νόμου διήρκεσε 5 χρόνια και περιλάμβανε έναν συνολικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας και των σχετικών διεθνών οργανισμών, κυρίως της Επιτροπής της Βενετίας, οι συστάσεις της οποίας έγιναν απολύτως αποδεκτές. Ο νόμος αυτός αντικατέστησε το νόμο του 1977 – από την εποχή της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, ήδη από το στάδιο της προετοιμασίας και ιδιαίτερα μετά την έγκριση αυτού του νόμου, το Μαυροβούνιο βρέθηκε αντιμέτωπο με κατηγορίες από μία εκ των θρησκευτικών κοινοτήτων καθώς και με τη βίαιη εκστρατεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία μηχανορραφήθηκε κυρίως από τις κοντινές γειτονιές, και περιελάμβανε επιδέξιους χειρισμούς και προσπάθειες να κατηγορηθεί το Μαυροβούνιο πως αποπειράται να σφετεριστεί την εκκλησιαστική ιδιοκτησία και να αλλάξει τον πολλών αιώνων σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε. Επιπλέον, ακόμη και σε διεθνή φόρουμ όπως αυτό εδώ μπορεί κανείς να ακούσει κατηγορίες ότι το Μαυροβούνιο εφαρμόζει πολιτική διακρίσεων και παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Φυσικά, όλα αυτά έχουν την τυπική βαλκανική προϊστορία τους, για την οποία, δυστυχώς, δεν έχω χρόνο να μιλήσω σήμερα”, εξήγησε ο Đukanović.

Προσέθεσε ότι επιθυμούσε να διασφαλίσει ότι με την υιοθέτηση αυτού του νόμου το Μαυροβούνιο θα επιβεβαίωνε ότι είναι ένα πολιτικό κράτος, μια πολυεθνική δημοκρατία και κοινωνία που θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονιστεί, έτσι ώστε να μπορεί να αποτελεί συστατικό μέρος του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεχόμαστε πολλαπλές επιθέσεις, από μέσα και από έξω, μέσω της άμεσης σύνδεσης της Εκκλησίας με εθνικιστικές έξω-συστημικές ενέργειες που αποσκοπούν στην αποδόμηση της έννομης τάξης και στην άρνηση του πολιτικού και πολυεθνικού χαρακτήρα του κράτους του Μαυροβουνίου. Αυτό θα οδηγούσε τελικά σε μια επιστροφή στον Μεσαίωνα και στο σύστημα όπου η Εκκλησία ήταν πάνω από το κράτος και τους πολίτες. Ωστόσο, δε θα εκθέσουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας μας”, τόνισε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

Πρόσθεσε ότι το Μαυροβούνιο θα αντιμετωπίσει αυτό το εσωτερικό ζήτημα με ειρηνικό τρόπο, υπερασπιζόμενο έτσι την ιδέα πως όλοι οι πολίτες και όλες οι θρησκευτικές κοινότητες έχουν τα ίδια δικαιώματα και ισότιμες θέσεις.

“Το Μαυροβούνιο παραμένει προσηλωμένο στην οικοδόμηση της αξιοπιστίας του ως χώρας που σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας για την υποψηφιότητά μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2022-2024”, κατέληξε ο Đukanović. /ibna