Ισχνή συμμετοχή πολιτών στην προστασία της α΄κατοικίας

Ισχνή συμμετοχή πολιτών στην προστασία της α΄κατοικίας

Αύξηση 42% τον τελευταίο μήνα παρουσιάζουν οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων που έχουν προτείνει οι εμπορικές τράπεζες μέσα από το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας φτάνοντας τις 924 από 402 που ήταν στο τέλος του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπουργείου Οικονομικών μόνο το 0,01% από τους 43.000 δανειολήπτες που είχαν ενδιαφερθεί για την ρύθμιση αλλά δεν προχώρησαν δήλωσαν – απαντώντας σε σχετικό e-mail του ΥΠΟΙΚ – ότι δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν την αίτηση τους . Στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους έχουν εξυπηρετηθεί, συνολικά, 19.305 δανειολήπτες ενώ μέσα από την διαχείριση των  funds έχουν ήδη ρυθμιστεί 20.593.

Εκτός πλαισίου

Οι τράπεζες ρύθμισαν εκτός του πλαισίου για την πρώτη κατοικία 43.200 κόκκινα στεγαστικά το β’ εξάμηνο του 2019.

Στις ρυθμίσεις με βάση το καθεστώς προστασίας της -πρώτης κατοικίας περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου. Ήδη, 437 δανειολήπτες έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 487 έχουν προθεσμία ένα μήνα για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.

Επιπρόσθετα, οι αιτήσεις των πολιτών που υποβάλλονται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξάνουν με μεγαλύτερο ρυθμό, φτάνοντας πλέον τις 2.375, από 795 στο τέλος του 2019.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών ανέλυσε, με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει από την έως τώρα ανταπόκριση των δανειοληπτών τόσο στα e-mails που τους στάλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όσο και στα ερωτηματολόγια που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες της πλατφόρμας δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης.

Από την μέχρι τώρα ανάλυση προκύπτει ότι από τους 6.204 δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη απάντησαν οι 540, δηλαδή ποσοστό 8%. Από τους 30.264 δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις ακυρώθηκαν, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε επειδή δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια στην πλατφόρμα για διάστημα άνω των 3 μηνών, απάντησαν οι 708, δηλαδή ποσοστό 2,3%./ibna