«Μην αποθαρρύνεστε, οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι για τις Βρυξέλλες αλλά για τους πολίτες» είπε η Zaharieva από τη Θεσσαλονίκη

«Μην αποθαρρύνεστε, οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι για τις Βρυξέλλες αλλά για τους πολίτες» είπε η Zaharieva από τη Θεσσαλονίκη

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva δήλωσε από την Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε στην Ελληνική πρωτοβουλία από τη «Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» στους ομολόγους της από τα Δυτικά Βαλκάνια ότι η στήριξη της Βουλγαρίας για την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση συνεχίζεται, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και οι χώρες της ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Αλβανίας και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Μην αποθαρρύνεστε, προχωρήστε με τις μεταρρυθμίσεις για τους πολίτες σας, όχι μόνο για τις Βρυξέλλες και για την εκπλήρωση των υποχρεωτικών κριτηρίων – οι πολίτες σας αξίζουν να ζήσουν σε ένα νόμιμο, δημοκρατικό και ευημερών κράτος», δήλωσε η Zaharieva στους ομολόγους της από τα Δυτικά Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της έναρξης της Διάσκεψης.

«Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο brain drain», δήλωσε η Zaharieva προσθέτοντας ότι κάθε κυβέρνηση έχει καθήκον να εργάζεται για την ευημερία των πολιτών της, μεταξύ άλλων δημιουργώντας συνθήκες για ποιοτική εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση των νέων για να παραμείνουν στην πατρίδα τους.

Η Zaharieva είχε ένα μήνυμα όχι μόνο προς τις υποψήφιες χώρες αλλά και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε αυτό το τραπέζι, όλοι μιλάνε με μία φωνή. Μετά τη Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 διοργανώσαμε και πάλι μια διάσκεψη κορυφής για τη διεύρυνση κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2018 και τώρα όλοι προσβλέπουμε στη διάσκεψη κορυφής του Ζάγκρεμπ. Η έκκλησή μου προς τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και να δώσουμε το πράσινο φως στις διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία της Αλβανίας και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι το τέλος των διαπραγματεύσεων, αλλά τα πρώτα βήματα για ένα μακρύ δρόμο. Αλλά αν δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας, καλύτερα να μην τις δίνουμε», δήλωσε η Zaharieva.

«Το τρίτο μου μήνυμα είναι ότι η νέα μεθοδολογία διαπραγμάτευσης που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο για να καθυστερήσει για άλλη μια φορά η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης με τη Δημοκρατία της Αλβανίας και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», συνέχισε η Βουλγάρα ΥΠΕΞ.

«Η εφαρμογή των συμφωνιών γειτονίας είναι επίσης πολύ σημαντική – δείχνει την ωριμότητα και την εμπιστοσύνη ότι όταν οι γείτονές μας κάθονται μαζί μας σε συμβούλια στις Βρυξέλλες, όπου επιλύονται πολύ δύσκολα ζητήματα, πρέπει να επιλυθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα με τους γείτονες », δήλωσε η Zaharieva.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται πίσω από την άποψη ότι θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη Δημοκρατία της Αλβανίας και αυτό θα είναι το συμπέρασμα των ετήσιων εκθέσεων προόδου των χωρών που θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Η ένταξη στην Ευρώπη είναι η ισχυρότερη ώθηση για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και για την εξασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέρετε στα τελικά συμπεράσματα της Διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ να συνεχίσει να αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ένωσης, υπενθυμίζοντας τη δήλωση της διάσκεψης κορυφής του Ζάγκρεμπ το 2000, την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, τη δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων το 2018 στη Σόφια επαναλαμβάνοντας ότι η ενοποίηση της Ευρώπης δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την ένταξη των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία αυτή τη χρονιά συμπροεδρεύεται από τη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας./ibna