Η Διεθνής Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια υπό το πρίσμα της Ρουμανίας

Η Διεθνής Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια υπό το πρίσμα της Ρουμανίας

Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Ρουμανία είχε μία από τις πολυπληθέστερες αντιπροσωπείες. Η χώρα εκπροσωπήθηκε από τον μεταβατικό πρωθυπουργό, Ludovic Orban, τον οποίο συνόδευσαν ο ΥΠΕΞ, Bogdan Aurescu, ο ΥΠΑΜ, Nicolae Ciucă, ο σύμβουλος του Πρόεδρου της Ρουμανίας Klaus Iohannis για θέματα εθνικής ασφαλείας, Ion Oprişor, και ο Πρέσβης της Ρουμανίας στο Βερολίνο, Emil Hurezeanu.

Το πρόγραμμα του κ.  Orban στη βαυαρική πρωτεύουσα περιελάμβανε συναντήσεις με τους πρωθυπουργού του Κουβέιτ και της Γεωργίας, τον Ολλανδό Π/Θ, Mark Rutte, την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Věra Jourová, τον Αντιπρόεδρο της Google, τον Πρόεδρο της German Eastern Business Association, Oliver Hermes, τον Επίσκοπο Sofian Brașoveanul και τον Στρατηγό James Jones, Επίτιμο Πρόεδρο του Atlantic Council US και Πρόεδρο του Jones Group International. Παρέστη επίσης, στη δεξίωση του προέδρου της Raytheon International (βλ. στρατιωτική βάση στο Deveselu), Christopher J. Davis, το δείπνο που διοργάνωσε το Φόρουμ Ρουμανο-γερμανικής και Γερμανο-ρουμανικής  Συνεργασίας και το επίσημο δείπνο του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βαυαρίας, Markus Söder.

Διμερείς συναντήσεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, που διοργανώθηκαν παράλληλα με τις εργασίες της Διάσκεψης, πραγματοποίησαν και οι υπουργοί που συνόδευαν τον κ.  Orban. Μεταξύ αυτών των συναντήσεων, και εκείνη του ΥΠΕΞ Bogdan Aurescu με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η ομιλία του Ρουμάνου πρωθυπουργού, που ήταν τιμώμενο πρόσωπο, πραγματοποιήθηκε σε πάνελ με θέμα ”Eurovision Contest: A Europe That Protects”, στο οποίο πήραν επίσης, μέρος η Πρόεδρος της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Andrej Plenković, οι Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Věra Jourová και Μαργαρίτης Σχοινάς, η Πρόεδρος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων, Annalena Baerbock, και ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Armin Laschet.

Στην ομιλία του, ο κ.  Orban αναφέρθηκε στο στόχο της χώρας του για ένταξη στη ζώνη Schengen, παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αρχές του Βουκουρεστίου για την πλήρωση των κριτηρίων ένταξης στην Ευρωζώνη και τόνισε “τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της Ρουμανίας στη φύλαξη ενός σημαντικού τμήματος των συνόρων της ΕΕ”. Υπογράμμισε επίσης, τη σημασία της διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και της αυξημένης προσοχής που πρέπει να δοθεί στους ανατολικούς εταίρους, για την εξωτερική ασφάλεια της Ένωσης.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό χρηματοδοτικό πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη ενός φιλόδοξου Προϋπολογισμού, που να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, αλλά και αρκετά  ισορροπημένου για να στηρίζει τις κλασικές πολιτικές της ΕΕ – την πολιτική συνοχής και την ΚΑΠ. Υπογράμμισε δε, ανάγκη αύξησης της συνεισφοράς των κρατών μελών στον κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Ο Ρουμανία, τόνισε, μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή εξίσωση, τόσο λόγω της αξιοποίησης των ιδίων πόρων όσο και λόγω του ενεργού ρόλου της στη μελλοντική διανομή των ενεργειακών πόρων στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα σχέδια διασυνδεσιμότητας με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και μελλοντικά με τη Σερβία, καθώς και η συμμετοχή στο βόρειο διάδρομο και τη σημαντικότερη συνιστώσα της BRUA, αποκαλύπτουν κατά τον Ρουμάνο πρωθυπουργό τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα.

Κατά τις συνομιλίες με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα αξιών και διαφάνειας, Věra Jourová, οι δυο αξιωματούχοι επανέλαβαν τη στήριξή τους στην πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου, στο Ζάγκρεμπ. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός επανέλαβε, ότι είναι σημαντικό η Ε.Ε. να συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες μέλη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που έχει το Βουκουρέστι, επισήμανε ότι προέχει το ταχύτερο δυνατό “κλείσιμο” του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης (MCV) και παρουσίασε τα μέτρα που έλαβε για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η κα  Jourová εξέφρασε την εκτίμησή της για την επιστροφή της Ρουμανίας σε θετική τροχιά όσον αφορά στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, υπογράμμισε ωστόσο ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε πρέπει να συνεχιστεί.

Οι συζητήσεις, στο περιθώριο της Διάσκεψης, με τον Γεωργιανό ομόλογό του, Giorgi Gakharia επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές τους, με έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της διασυνδεσιμότητας, καθώς και τις σχέσεις της Γεωργίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι ειδικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν, όπως είπε, την προοπτική να αναβαθμιστούν σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Ευχαρίστησε για την ενεργό συμμετοχή της Γεωργίας στο έργο του Διαδρόμου εμπορευματικών μεταφορών Μαύρης Θάλασσας – Κασπίας, (σ.σ. έργο που ξεκίνησε από το Τουρκμενιστάν και τη Ρουμανία), υπογραμμίζοντας ότι η Ρουμανία υπολογίζει, και στο μέλλον, στη στήριξη της γεωργιανής πλευράς στις ενέργειες που σχετίζονται με αυτό το έργο. Επανέλαβε ότι η Ρουμανία στηρίζει τις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές προσδοκίες της Γεωργίας και θα συνεχίσει να το πράττει ενεργά, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επίσης, επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Γεωργίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Ο κ. Gakharia υπογράμμισε ότι για τη Γεωργία, η Ρουμανία αποτελεί πύλη εισόδου προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπως για τη Ρουμανία τέτοιο ρόλο μπορεί να παίξει η Γεωργία, για τις ανατολικές αγορές. Οι δυο πρωθυπουργοί τόνισαν τη σημασία της διασφάλισης μόνιμης σύνδεσης της Κωνστάντσα με τα γεωργιανά λιμάνια. Επιπλέον, οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα περιφερειακής συνεργασίας, με έμφαση στον ΟΣΕΠ, του οποίου την εκ περιτροπής προεδρία ασκεί τώρα η Ρουμανία. Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Ρουμανία για τη στήριξή της και κάλεσε τον κ.  Orban να επισκεφθεί τη χώρα του, την οποία ο Ρουμάνος πρωθυπουργός απεδέχθη.

Στη συνάντηση με τον κ. Mark Rutte, ο κ. Orban πρόβαλε το “νόμιμο στόχο” της Ρουμανίας για ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στη ζώνη  Schengen, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι καθ’ όλα έτοιμη. Επίσης, επανέλαβε ότι το Βουκουρέστι είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Σημαντικές ήταν και οι επαφές του Ρουμάνου πρωθυπουργού με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Ο κ. Orban συναντήθηκε με τον Kent Walker, αντιπρόεδρο της Google για παγκόσμιες υποθέσεις, στον οποίο παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του επενδυτικού και γενικότερα επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ρουμανίας, καθώς και τα σχετικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή του. Kάλεσε δε τον Αντιπρόεδρο της Google να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει η εταιρεία του παρουσία στη Ρουμανία.

Στην ανεπίσημη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Ρουμανο-γερμανικού και του Γερμανο-ρουμανικού Φόρουμ, συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Gunther Krichbaum, ο Γερμανός κυβερνητικός Επίτροπος για τις εθνικές μειονότητες, Bernd Fabritius κ.α. αξιωματούχοι.

Ο κ. Ludovic Orban επισήμανε τον στρατηγικής φύσεως χαρακτήρα της διμερούς συνεργασίας, που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δράση των δύο Φόρουμ, που συνέβαλαν σημαντικά στην ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο της γερμανικής μειονότητας στη Ρουμανία και της ρουμανικής κοινότητας στη Γερμανία στη δυναμική που απέκτησε η σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Συνοψίζοντας, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός θεωρεί βασικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια τη διατήρηση της διατλαντικής σχέσης και χαιρέτισε εκ νέου τη δέσμευση των ΗΠΑ για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και τη συζήτηση για την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των think tank New Strategy Center (România) και CEPA (Statele Unite)./ibna