Ρουμανία: Αμφίβολη η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Orban II

Ρουμανία: Αμφίβολη η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Orban II

Κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης, κατά των πρόωρων εκλογών

Συνεδριάζει το απόγευμα στις 16.00, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προκειμένου να δώσει ή μη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Orban II, μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων των μελών της, από τα οποία, μόνον τέσσερα έλαβαν θετική γνωμοδότηση από τις αρμόδιες επιτροπές.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης PSD, Pro Romania και ALDE έχουν ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση, ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα  PNL ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση, όμως δεν θα ψηφίσει την κυβέρνηση (που απαρτίζεται από μέλη της), διότι στόχος του είναι η απόρριψή της από το Κοινοβούλιο, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όπως όλα δείχνουν, ο στόχος των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, καθώς το πιθανότερο είναι η σημερινή συνεδρίαση να αναβληθεί ελλείψει απαρτίας.

Οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, Marcel Ciolacu και Titus Corlățean, (αμφότεροι από το PSD) προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο με το ερώτημα αν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Συντάγματος, η ανάθεση εκ νέου από τον Πρόεδρο Klaus Iohannis, της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Ludovic Orban έναν μεταβατικό προθυπουργό, ο οποίος έχασε την εξουσία μετά από πρόταση μομφής, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Klaus Iohannis, για διακριτική και καταχρηστική άσκηση των καθηκόντων του.

Αυτήν την ώρα το Δικαστήριο συζητά την προσφυγή και θα αποφανθεί εντός της ημέρας, σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ.

Στόχος του PSD είναι αφενός να δείξει ότι διαθέτει δύναμη και δεν ακολουθεί τις εξελίξεις που δρομολογεί το  PNL και αφετέρου να αναβάλει την ψηφοφορία για μετά τις 2 Μαρτίου, δηλαδή μετά το Συνέδριο του κόμματος (που θα διεξαχθεί στις 29 Φεβρουαρίου), όπου ο μεταβατικός πρόεδρος Marcel Ciolacu διεκδικεί την προεδρία.

Όσον αφορά στα άλλα κόμματα, το  PMP ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση, αλλά δεν θα ψηφίσει. Το μόνο κόμμα στο πλευρό του  PNL είναι το  USR, με το οποίο ο κ. Orban εξασφαλίζει μόλις 196 παρουσίες από τις 233 που απαιτούνται.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του  PNL, όπως η αντιπρόεδρος  Raluca Turcan, άρχισαν να προετοιμάζουν από το Σαββατοκύριακο την κοινή γνώμη για την ενδεχόμενη έλλειψη απαρτίας. Η λύση που έχει επεξεργαστεί  το PNL για να ξεπεράσει τα εμπόδια που ορθώνει το PSD είναι να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο  σχετικά με την άρνηση του Κοινοβουλίου να παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία.

Ο κ.  Orban προσέρχεται στο Κοινοβούλιο με την ίδια σύνθεση υπουργικού συμβουλίου. Υπενθυμίζουμε ότι, από  τους 16 υπουργούς, μόνον 4 έλαβαν την έγκριση των αρμοδίων επιτροπών.

Στο μεταξύ, νομικοί κύκλοι που πρόσκεινται στο  PNL υποστηρίζουν ότι η μη διεξαγωγή σήμερα, της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο συνεπάγεται παραβίαση της διάταξης του κοινού κανονισμού Βουλής και Γερουσίας, που αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με την νέα κυβέρνηση εντός 15 ημερών, συνεπώς ανοίγουν και άλλα θέματα για τα οποία θα πρέπει να αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Επιπλέον όλων αυτών, οι πρόωρες εκλογές εξαρτώνται και από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου όπου έχει προσφύγει η Συνήγορος του Πολίτη μετά από αίτημα ορισμένων κομμάτων, σχετικά με το επείγον κυβερνητικό διάταγμα της κυβέρνησης Orban I, με το οποίο μειώθηκαν οι προθεσμίες που προέβλεπε το Σύνταγμα, προκειμένου  οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν το αργότερο, τον μήνα Ιούνιο. Η Γερουσία ήδη, έχει τοποθετηθεί αρνητικά και απομένει η ψηφοφορία στη Βουλή που θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα./ibna