Διάσκεψη με θέμα «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 24 Φεβρουαρίου

Διάσκεψη με θέμα «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 24 Φεβρουαρίου

Στη Θεσσαλονίκη στις 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» μια ελληνική πρωτοβουλία για το κοινό μέλλον των βαλκανικών χωρών και της Ευρώπης, όπου θα συμμετάσχουν Υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι των Βαλκανικών χωρών.

Η νέα πρωτοβουλία πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων φαντάζει αναγκαία για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Η διαχρονική θέση της Ελλάδας έχει αποτυπωθεί με σαφήνεια για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, υπό την προϋπόθεση από την πλευρά τους της πλήρους τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου καθώς και τους όρους και της προϋποθέσεις της ενταξιακής διαδικασίας.

Τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και οι πρωτοβουλίες του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τις τετραμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Αλβανίας- Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας  καθώς και Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας Σερβίας, και της διασυνοριακής συνεργαίας, επιβεβαιώνουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Θεσσαλονίκη ως η πόλη που έχει ταυτιστεί με το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών των Βαλκανίων με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» το 2003 θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη «Από το Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» σε σύμπλευση με την τρέχουσα Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.  Η Διάσκεψη φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να «ακουστούν», ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο. Φιλοδοξία, επίσης, της ελληνικής διπλωματίας, είναι να καταστεί σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη που είναι ήδη μέλη της ΕΕ.

Με την πρωτοβουλία της αυτή, η Ελλάδα επιδιώκει επίσης να προβάλει την προστιθέμενη αξία που έχει η διεύρυνση της ΕΕ, τόσο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στη Βαλκανική, όσο και για τη συνεπή και απρόσκοπτη συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλουν οι χώρες της περιοχής.

Υπό το φως, μάλιστα, των πρόσφατων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την τροποποίηση της μεθοδολογίας για τη διεύρυνση της ΕΕ, η Διάσκεψη αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όλα τα βαλκανικά κράτη, είτε είναι ήδη μέλη της ΕΕ είτε όχι, να εκφραστούν κατά τρόπο κοινό, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Θα τονιστεί, επίσης, η σημασία που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων για την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο, δηλαδή, για τις ίδιες τις υποψήφιες χώρες, αλλά και για τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στην περιοχή και τα οποία αντιλαμβάνονται τη γεωστρατηγική, πολιτική και οικονομική σημασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης του συνόλου των βαλκανικών χωρών.

Στη Διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, θα δώσουν το παρών όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP). Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ) Gordan Grlić Radman, Ιταλίας, Luigi Di Maio Μαυροβουνίου Srđan Darmanović, Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov, Σερβίας Ivica Dacic και Σλοβενίας Miro Cerar, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας Gent Cakaj, o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Josip Brkić και οι αρμόδιοι για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Μέρος επίσης θα λάβουν η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Helga Schmid, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Glauk Konjufca.

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, στις 10.30 και θα ολοκληρωθούν με τη συνέντευξη Τύπου στις 15.15, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκος Δένδια, τον ομόλογό του της Κροατίας Προεδρεύοντος της ΕΕ Gordan Grlić Radman κατά το τρέχον 6μηνο και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Διάσκεψη διαρθρώνεται σε δυο συνεδρίες, η πρώτη με θέμα ««Προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων: Τρέχουσες προκλήσεις και προοπτικές» και η δεύτερη (γεύμα εργασίας) με θέμα «Τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη: Ο δρόμος προς τα εμπρός»./ibna