Κύπρος: Στη Σόφια ο Αναστασιάδης για διήμερη επίσημη επίσκεψη 24-26 Φεβρουαρίου

Κύπρος: Στη Σόφια ο Αναστασιάδης για διήμερη επίσημη επίσκεψη 24-26 Φεβρουαρίου

Στη βουλγαρική πρωτεύουσα μεταβαίνει τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για διήμερη επίσημη επίσκεψη καθώς φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Βουλγαρίας.

Η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη έρχεται ένα μήνα μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις 24 Ιανουαρίου όπου είχε συνάντηση με την ομόλογο του Ekaterina Zaharieva.

Ο Κύπριος Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Σόφια για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βουλγαρίας, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν Κύπριοι και Βούλγαροι επιχειρηματίες.

Η οικονομική, εμπορική και ενεργειακή συνεργασία, οι συνέργειες σε τουρισμό, εκπαίδευση, αθλητισμό και πολιτισμό, βρίσκονται στην ατζέντα των διμερών θεμάτων, ενώ τις συζητήσεις επίσης θα απασχολήσουν περιφερειακά ζητήματα, το μέλλον της Ευρώπης, η διεύρυνση της ΕΕ καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις επαφές του Κύπριου Προέδρου στην Βουλγαρία.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην οικονομική συνεργασία, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019 το διμερές εμπόριο μειώθηκε κατά 22,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018. Και οι δυο χώρες επιθυμούν μέσω του επιχειρηματικού φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου, να αναπτύξουν το διμερές τους εμπόριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Νίκος Αναστασιάδης θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Rumen Radev, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο το 2017, στην πλατεία Alexander Nevski, όπου και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο κτήριο της Προεδρίας όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο Προέδρων και ακολούθως θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου και τα μέλη της αντιπροσωπείας θα μεταβούν στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος το βράδυ θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Κύπρου.

Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα χαιρετίσει το επιχειρηματικό φόρουμ Βουλγαρίας – Κύπρου, στο οποίο θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Πρόεδρος Radev.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, θα υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Βουλγαρίας, καθώς και μεταξύ των Επιχειρηματικών Συνδέσμων των δύο χωρών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Πατριαρχείο, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Σόφιας και Πάσης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής της Βουλγαρίας Tsveta Karayancheva.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τελέσει τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης, με θέμα τα 60 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Κύπρου – Βουλγαρίας, που διοργανώνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στη Σόφια. Στην έκθεση θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας./ibna