Τουρκία: Δέσμευση Erdogan και Putin στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν για τη Συρία

Τουρκία: Δέσμευση Erdogan και Putin στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν για τη Συρία

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin μίλησαν την Παρασκευή για τις τελευταίες εξελίξεις στο πυρηνικό Idlib, της βορειοδυτικής Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Erdogan δήλωσε στον Vladimir Putin ότι το καθεστώς Assad «πρέπει να συγκρατηθεί και η ανθρωπιστική κρίση να τερματιστεί στο Idlib», της βορειοδυτικής Συρίας, όπου περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες εκτοπίστηκαν από τις επιθέσεις του καθεστώτος Assad και των συμμάχων τους για να καταφύγουν κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η επίλυση της κρίσης που ξεδιπλώνεται στην Idlib εξαρτάται από την “πλήρη εφαρμογή” της συμφωνίας του Sochi του 2018.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους σε όλες τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σχετικά με τη Συρία

Σε ξεχωριστή δήλωση, το Κρεμλίνο επεσήμανε ότι ο Putin εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις «επιθετικές δραστηριότητες εξτρεμιστικών ομάδων» στην Idlib. Ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε επίσης για τον σεβασμό, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αναφέρετε στη δήλωση του Κρεμλίνου.

Erdogan και Putin «συμφώνησαν να εντείνουν τις διμερείς διαβουλεύσεις για την Idlib με στόχο τη μείωση των εντάσεων, τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός και την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής», αναφέρετε στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι επαφές μεταξύ των τουρκικών και ρωσικών στρατιωτικών εκπροσώπων «θα συνεχιστούν εντατικά»./ibna