Μαυροβούνιο: Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στη Λετονία

Μαυροβούνιο: Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στη Λετονία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Srđan Darmanović πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Λετονίας, όπου συναντήθηκε με το Λετονό Υπουργό Εξωτερικών Edgars Rinkēvičs. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου εγκαινίασε το Προξενείο του Μαυροβουνίου στη Ρίγα, με επικεφαλής τον Επίτιμο Πρόξενο.

«Από τη συνάντηση προέκυψε ότι το Μαυροβούνιο και η Λετονία διατηρούν φιλικές σχέσεις, ενισχυμένες από τη Συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς και από κοινές ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.

Ο κ. Darmanović δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο και η Λετονία έχουν ομοιότητες, ιδίως μέσω του ιστορικού αγώνα για ανεξαρτησία και για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.

«Σήμερα ενισχύουμε τον πολιτικό διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο και αναζητούμε ευκαιρίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών», δήλωσε ο υπουργός Darmanović.

Ο υπουργός Rinkēvičs δήλωσε ότι η Λετονία υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και την έναρξη του τελευταίου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις του Μαυροβουνίου με την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος και ότι το Μαυροβούνιο μπορεί να βασιστεί στη διαρκή υποστήριξη από τους Λετονούς εμπειρογνώμονες.

Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και παγκοσμίως, καθώς και σχετικά με τις προκλήσεις για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών.

Κατά την επίσκεψή του στη Λετονία, ο κ. Darmanović εγκαινίασε το Προξενείο του Μαυροβουνίου στη Ρίγα.

Στην τελετή, ο κ. Darmanović τόνισε ότι η πρώτη διπλωματική αποστολή του Μαυροβουνίου στη Λετονία θα ήταν να συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο φιλικών και συμμαχικών χωρών.

«Οι δραστηριότητες του Προξενείου θα αποσκοπούν στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών και της συνεργασίας στον τουρισμό με στόχο την προώθηση του πολιτισμού μας, της τέχνης και της παράδοσης», τόνισε ο Darmanović.

Ο Υπουργός Μεταφορών της Λετονίας Tālis Linkaits πήρε επίσης το λόγο κατά την τελετή, αναφέροντας ότι το Μαυροβούνιο και η Λετονία είναι δύο μικρές χώρες και υπερήφανα έθνη που μοιράζονται ένα παρόμοιο ιστορικό προορισμό και δεσμεύσεις εξωτερικής πολιτικής – το ΝΑΤΟ και την ένταξη στην ΕΕ.

Ο υπουργός Darmanović επισκέφθηκε επίσης σήμερα τη στρατιωτική βάση Camp Camp Ādaži, όπου μίλησε με στρατεύματα του Μαυροβουνίου που συστάθηκαν στο πλαίσιο της ενισχυμένης ομάδας μάχης Forward Presence του ΝΑΤΟ στη Λετονία.

Η συμμετοχή των στρατευμάτων του Μαυροβουνίου θεωρείται ότι αποτελεί δείκτη αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων και συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια. /ibna