Ρωσική Πρεσβεία στη Β-Ε: Είναι καιρός να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις της Β-Ε

Ρωσική Πρεσβεία στη Β-Ε: Είναι καιρός να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις της Β-Ε

Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Β-Ε, η οποία συνήθως δεν υποστηρίζει τις στάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Συμβουλίου Ελέγχου Εφαρμογής της Ειρήνης (PIC SB) σχετικά με την κατάσταση στη Β-Ε, προχώρησε σε μια ασυνήθιστη ενέργεια έπειτα από την τελευταία ανακοίνωση, αποφασίζοντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετη με τη συγκεκριμένη εξαγγελία.

Υπό το φως των τρέχουσων εξελίξεων στη Β-Ε, το PIC SB εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του προς το έργο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε και όλων των δικαστών του. Το PIC SB υπογραμμίζει πως οι αποφάσεις του Συνεδρίου είναι τελικές και δεσμευτικές και πρέπει να εφαρμόζονται από τις αντίστοιχες αρχές. Η δήλωση αυτή, ωστόσο, δεν υποστηρίχθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στην εξήγησή της η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Β-Ε αναφέρει ότι «ήρθε η ώρα για μια κυρίαρχη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ελεύθερη και ανεξάρτητη από ξένες αναμείξεις, 25 χρόνια μετά το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης και την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας».

Η πρεσβεία αναφέρει ότι η ανάπτυξη της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Β-Ε ως αποτέλεσμα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε για τη γεωργική γη στη Δημοκρατία Σρπσκα προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

«Δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ότι η απόφαση προκάλεσε ομόφωνη αντίδραση από έναν από τους λαούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα που προβλέπονται από τη συμφωνία του Dayton. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το αίσθημα δυσαρέσκειας δεν πρέπει να παραβλεφθεί – η άνετη ζωή και συνεργασία όλων των λαών με βάση την ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό, τον συμβιβασμό και τη συναίνεση αποτελούν κλειδί για την ευημερία της Β-Ε», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η ρωσική πρεσβεία τονίζει ότι η νέα κατάσταση προκαλεί νέες εντάσεις που δεν μπορούν να συμβάλουν ούτε στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης ούτε στο κράτος δικαίου ή στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

«Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα της ξένης παρουσίας στη Β-Ε αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας. Αυτό αφορά τόσο το OHR όσο και τους αλλοδαπούς δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου και την πολιτική ορισμένων εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας, οι οποίοι εξακολουθούν να υποδεικνύουν στις εγχώριες αρχές πώς πρέπει να συμπεριφέρονται, και μάλιστα, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, θέτουν τελεσίγραφα στους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους» , συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η ρωσική πρεσβεία υποστηρίζει ότι μια πρόταση για νομοσχέδιο για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε, όπου δύο λαοί επιθυμούν να αναθεωρηθούν από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Β-Ε, αποτελεί μια δυνατότητα που προβλέπεται από το Σύνταγμα της Β-Ε με σκοπό να ληφθεί ένα σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση της χώρας από το ξένο προτεκτοράτο.

Η Πρεσβεία της Ρωσίας στη Β-Ε καλεί όλες τις πλευρές να προσεγγίσουν το θέμα με εποικοδομητικό και σοβαρό τρόπο και να λάβουν μια συμβιβαστική απόφαση σύμφωνα με τις αρχές του Dayton για την ισότητα των λαών, στο πνεύμα του διαλόγου και του συμβιβασμού.

«Πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες υπό τις σημερινές συνθήκες αποτελούν την καλύτερη λύση για να βγούμε από την τρέχουσα κατάσταση και να αποφύγουμε την αύξηση των εντάσεων που δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς», σημειώνεται στην ανακοίνωση

Παρά το γεγονός ότι αυτή η θέση από τη Ρωσική πλευρά συνεπάγεται υποστήριξη προς το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik, δεν υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις από το Σεράγεβο. Ο Dodik και ο καλός πολιτικός του φίλος, αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Β-Ε Dragan Čović, κατέθεσαν το σχέδιο νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο για κοινοβουλευτική διαδικασία. Το σχέδιο δεν προβλέπει θέσεις αλλοδαπών δικαστών στο Δικαστήριο. Αυτό είναι κάτι που οι Βόσνιοι βουλευτές δεν θα εγκρίνουν σε καμία περίπτωση

Σημαίνει επίσης πως η σημερινή κρίση στη Β-Ε θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη. /ibna