Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO-DPMNE συζητά στη βάση προγραμμάτων ενώ το SDSM κάνει άνοιγμα στα αλβανικά κόμματα

Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO-DPMNE συζητά στη βάση προγραμμάτων ενώ το SDSM κάνει άνοιγμα στα αλβανικά κόμματα

Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski απέκλεισε σήμερα τη δυνατότητα, εάν το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να στηρίξει ένα συνασπισμό με κάποιο από τα αλβανικά κόμματα στη βάση της αρχής «νικητής με νικητή» την οποία στηρίζει και πάλι το DUI. Αλλά δεν το αποκλείει να το πραγματοποιήσει με το DUI, αν τα προγράμματα τους είναι συμβατά.

«Η ζωή δεν είναι παιχνίδι, και στη ζωή υπάρχουν αρχές που, αν σπάσουν μια φορά, τότε δεν είναι πλέον αρχές. Και εξ ονόματός μου, μπορώ να σας πω ότι οι πολιτικές που ακολουθεί το VMRO-DPMNE βασίζονται σε αρχές και από τη στιγμή που παραβιάστηκε αυτή η αρχή, είπαμε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ο μελλοντικός συνασπισμός θα βασίζεται σε προγράμματα και αυτή η αρχή δεν θα την αλλάξουμε», δήλωσε ο Mickoski, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την επίσκεψή του στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ερωτηθείς αν μια τέτοια στάση σημαίνει ότι το DUI δεν συμπεριλαμβάνεται σ’ εάν πιθανό συνασπισμό αν είναι νικητής στο αλβανικό μπλοκ, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα, ο Mickoski σημείωσε ότι ο καθένας που έχει ένα πολιτικό πρόγραμμα που είναι συμβατό με το πρόγραμμα του VMRO-DPMNE και ο οποίος θα συμφωνήσει σε μια βάση αρχών και θα λειτουργήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

«Εάν παίζετε σε μια ορχήστρα με διαφορετικές νότες τότε είναι λογικό η ορχήστρα να μην αρέσει στα αυτιά των ακροατών», δήλωσε ο Mickoski, προσθέτοντας ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του DUI, εξετάζονται για το ενδεχόμενο συνασπισμού.

Η δήλωση έρχεται μετά το γεγονός ότι ο ηγέτης του DUI, Ali Ahmeti, επανάφερε την αρχή του «νικητής με νικητή», δηλαδή η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να σχηματιστεί από κόμματα που θα κερδίσουν τα δυο μπλοκ. Ο εκπρόσωπος του DUI Bujar Osmani επανέλαβε ότι, λέγοντας ότι οι εκλογές του 2006 και του 2008 έχουν δείξει ότι το κράτος δεν μπορεί να το επιτρέψει ξανά αυτό.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τέτοια αρχή υπό συνθήκες όπου το κυβερνών SDSM διαπραγματεύεται έναν προεκλογικό συνασπισμό με κάποια αλβανικά κόμματα. Σύμφωνα με τον ηγέτη του SDSM Zoran Zaev, οι διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση του συνασπισμού με εταίρους από το αλβανικό μπλοκ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 9 Μαρτίου, δηλαδή μέχρι το συνέδριο του κόμματος, όταν και θα καθοριστούν οι υποψηφιότητες των βουλευτών. Στη συνέχεια, μέχρι τις 12 Μαρτίου, οι λίστες θα υποβληθούν στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Zaev θεωρεί ότι το SDSM έχει ένα πλεονέκτημα από την άποψη της διαπραγμάτευσης για τη δημιουργία ενός συνασπισμού για τις επερχόμενες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, με όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα με εκείνα που προέρχονται από το αλβανικό μπλοκ. Ο Zaev δεν διευκρίνισε βέβαια με ποια κόμματα διεξάγονται συνομιλίες για συνασπισμό και αν, εκτός από το Besa και το DPA, μιλάνε επίσης και με άλλα κόμματα.

Το DUI επέλεξε την αυτόνομη κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές, αλλά η Συμμαχία για τους Αλβανούς και την Alternative υπέγραψαν συμφωνία συνασπισμού.

Ο ηγέτης της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Zjadin Sela, αφού υπέγραψε συμφωνία προεκλογικού συνασπισμού με την Alternative, δήλωσε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί κατάλληλες συνθήκες για τέτοιους προεκλογικούς συνασπισμούς με κανένα από τα μακεδονικά κόμματα.

Σχετικά με την ανακοίνωση μιας πιθανής συμμαχίας μεταξύ SDSM, Besa και DPA, ο Ahmeti εν τω μεταξύ δήλωσε και πάλι ότι δεν βλέπει τίποτα σ’ αυτόν τον συνασπισμό επειδή δεν γνωρίζει τίποτα για το συνασπισμό αυτό./ibna