Στην Ε.Ε. φέρνουν την υπόθεση Novartis Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Αριστεροί ευρωβουλευτές

Στην Ε.Ε. φέρνουν την υπόθεση Novartis Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Αριστεροί ευρωβουλευτές

Τον άμεσο κίνδυνο αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο της Novartis στην Ελλάδα υπογράμμισαν 11 ευρωβουλευτές της “Προοδευτικής Συμμαχίας” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι βουλευτές που προέρχονται από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων καταγγέλλουν με κοινή τους δήλωση τη “στυγνή παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου”, που απαιτεί την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά από την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής της βουλής για αυτοπρόσωπη παρουσία των μαρτύρων “κανένας πολίτης στο μέλλον δεν θα αισθάνεται ασφαλής να αποκαλύψει οποιαδήποτε απόδειξη πιθανών σκανδάλων”.

Υπογραμμίζουν ακόμη πως η εν λόγω απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και την σωματική ακεραιότητα των προστατευόμενων μαρτύρων και των οικογενειών τους και συγχρόνως πλήττει ανεπανόρθωτα την ίδια την πορεία της έρευνας.

Οι 11 ευρωβουλευτές επισημαίνουν την κοινοτική οδηγία 2019/1937 που προβλέπει ένα σύστημα ελάχιστων κοινών προτύπων που θα διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης (πληροφοριοδότες) με σκοπό την ενίσχυση της επιβολής του δικαίου και των πολιτικών της Ένωσης.

Να εξεταστούν ως προστατευόμενοι μάρτυρες ζητούν αντιεισαγγελέας και Αστυνομία

Στο μεταξύ στην Αθήνα,  τόσο ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου όσο και η Αστυνομία βάζουν “φρένο” στην επιδίωξη της πλειοψηφίας της επιτροπής. Συγκεκριμένα,  με έγγραφο του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Αστυνομίας ορίζεται ότι ο τρόπος με τον οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν κληθεί από αυτή θα είναι αυτός που προβλέπει ο κανονισμός που διέπει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων. Δηλαδή με ηλεκτρονικά μέσα, σε διπλανό δωμάτιο, χωρίς δηλαδή την αποκάλυψη του προσώπου και της ταυτότητας του.

Επικοινώνησε με τις Αρχές ο ένας προστατευόμενος μάρτυρας: “Θα εξεταστώ εάν διασφαλιστεί η προστασία μου”

Σε αυτό το πλαίσιο ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” που δεν προσήλθε στην προκαταρκτική επιτροπή, επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία δηλώνοντας ότι επιθυμεί να εξεταστεί υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της προστασίας του. Εξήγησε δε ότι η μη εμφάνιση του στην επιτροπή δεν έγινε για λόγους απείθειας αλλά διότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με τη διαφύλαξη της μυστικότητας του, καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του με αλλοιωμένη φωνή.

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ- ΚΙΝΑΛ θέλουν να συσκοτίσουν το σκάνδαλο Novartis

“ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θέλουν να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Το μόνο που θέλουν είναι να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους για να τρομοκρατήσουν και να επιβάλλουν σιωπή στους προστατευόμενους μάρτυρες, για να συσκοτίσουν το σκάνδαλο Novartis”, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ ότι αγνόησαν το έγγραφο της ΕΛΑΣ που αναφέρει τον νόμιμο τρόπο εξέτασης των μαρτύρων αλλά και τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που τους επανέλαβε χθες ακριβώς τα ίδια. “Θέλουν να ρίξουν σκοτάδι στο σκάνδαλο Novartis και δεν τους ενδιαφέρει αν θα καταλύσουν το κράτος Δικαίου”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ./ibna