Ελλάδα: 11 Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν καταπάτηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στην υπόθεση Novartis

Ελλάδα: 11 Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν καταπάτηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στην υπόθεση Novartis

Κοινή δήλωση εξέδωσαν 11 Ευρωβουλευτές της «Προοδευτικής Συμμαχίας» («Progressive Caucus») στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από 3 Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι- για τον άμεσο κίνδυνο αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis, μετά την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ζητήσει την αυτοπρόσωπη κατάθεσή τους.

Τη δήλωση συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, επίσης υπέγραψαν οι Ευρωβουλευτές Rasmus Andresen, Πρασίνων Γερμανίας, Maria Arena, Σοσιαλιστών Βελγίου, Manon Aubry, Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γαλλίας, Dietmar Köster, Σοσιαλιστών Γερμανίας, Emmanuel Maurel, Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γαλλίας, Tilly Metz, Πρασίνων Λουξεμβούργου και Ernest Urtasun, Πρασίνων Ισπανίας.

Τα μέλη της Προοδευτική Συμμαχίας καταγγέλλουν τη στυγνή παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που απαιτεί την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά από αυτή την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής κανένας πολίτης στο μέλλον δεν θα αισθάνεται ασφαλής να αποκαλύψει οποιαδήποτε απόδειξη πιθανών σκανδάλων.

Τονίζουν, επίσης, ότι η εν λόγω απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και την σωματική ακεραιότητα των προστατευόμενων μαρτύρων και των οικογενειών τους και συγχρόνως πλήττει ανεπανόρθωτα την ίδια την πορεία της έρευνας.

Ολόκληρη η δήλωση:

Το σκάνδαλο Novartis συνιστά ένα σκάνδαλο με δια-ευρωπαϊκές και διεθνείς προεκτάσεις και αποκαλύφθηκε χάρη στη συνεισφορά πληροφοριοδοτών. Επειδή ορισμένοι πολιτικοί φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, οι πληροφοριοδότες (οι οποίοι τώρα τελούν υπό την προστασία της Εισαγγελέα Διαφθοράς και διατηρούν την ανωνυμία τους) δέχονται απειλές από τους εν λόγω πολιτικούς ότι θα τους μηνύσουν και ότι η ταυτότητά τους θα αποκαλυφθεί.

Τώρα, ενώ η διερεύνηση του σκανδάλου είναι ακόμα σε εξέλιξη, προσπαθούν να αναγκάσουν τους πληροφοριοδότες να καταθέσουν δίχως να διατηρούν την ανωνυμία τους. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους καθώς και τη σωματική ακεραιότητα των οικογενειών τους, λόγω του μεγέθους του σκανδάλου. Επίσης, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ίδια την έρευνα.

Σε αντίθεση με τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ενισχύει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 προβλέπει ένα σύστημα ελάχιστων κοινών προτύπων που θα διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης (πληροφοριοδότες) με σκοπό την ενίσχυση της επιβολής του δικαίου και των πολιτικών της Ένωσης.

Εμείς, τα υπογεγραμμένα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλουμε τη στυγνή παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου που απαιτεί την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά από αυτή τη συμπεριφορά κανένας πολίτης στο μέλλον δεν θα αισθάνεται ασφαλής να αποκαλύψει οποιαδήποτε απόδειξη πιθανών σκανδάλων./ibna