Η Αθήνα πιέζει για περισσότερους πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Αθήνα πιέζει για περισσότερους πόρους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, συζητώντας το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στους ομολόγους του ότι η Ένωση «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα», τονίζοντας ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο απέχουν πολύ από εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο φάκελο εάν θέλουμε να υποστηρίξουμε ταυτόχρονα παραδοσιακές πολιτικές όπως η συνοχή και η κοινή γεωργική πολιτική», σημείωσε ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι περίμενε μία «περίπλοκη και δύσκολη συζήτηση».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Μητσοτάκης φάνηκε αποφασισμένος να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, αναφέροντας τις προκλήσεις στην πολιτική κοινωνικής συνοχής, τη γεωργία, τη μετανάστευση-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει μείωση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των ροών μεταναστών και προσφύγων. Συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι περικοπές δεν θα καλύψουν τις προσδοκίες των πολιτών από την ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

Όπως συμβαίνει, η Αθήνα θεωρείται ότι αποτελεί μέρος μιας ομάδας κρατών μελών της ΕΕ που πιέζει για περισσότερη υποστήριξη σε τομείς που θα εξασφαλίσουν συνοχή. Αυτή η ομάδα χωρών έχει αντιδράσει έντονα από ορισμένους από τους μεγαλύτερους συντελεστές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν περισσότερα.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ήταν «αποσπασματικές», καθώς οι ηγέτες «δεν έκαναν βήματα προόδου» στον κοινό προϋπολογισμό, λόγω «εμφανών διαιρέσεων ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες».

Πολλά κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται στην πρόταση περικοπής των κονδυλίων συνοχής κατά σχεδόν 15%, ενώ άλλα ανησυχούν ότι η κοινή γεωργική πολιτική θα χάσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση, επηρεάζοντας κυρίως τα νότια κράτη-μέλη.

Από την άλλη πλευρά, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα αντικατοπτρίζει σχεδόν σίγουρα το γεγονός ότι το Brexit έχει αφήσει πίσω του μια τρύπα 75 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δήλωσε την Πέμπτη: «Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι όλα κατανοητά, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να σημειώσουμε πρόοδο τις επόμενες ώρες και τις επόμενες μέρες. Όλα έχουν τεθεί επί τάπητος προς συζήτηση»./ibna