Η αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας στην τελευταία πολιτική κρίση στη Β-Ε

Η αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας στην τελευταία πολιτική κρίση στη Β-Ε

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε Valentin Inzko συναντήθηκε με τον Nicolas de Lacoste, Αναπληρωτή Διευθυντή για την Ηπειρωτική Ευρώπη στο Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, στο Παρίσι, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη πρόκληση για τη συνταγματική και έννομη τάξη της χώρας, η έλλειψη σεβασμού για το κράτος δικαίου γενικότερα, ιδίως για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και οι πολιτικές που ασχολούνται με το παρελθόν, έχουν επιζήμιες συνέπειες για τη σταθερότητα και την ευημερία της Β-Ε.

«Εάν η Βοσνία και Ερζεγοβίνη θέλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να γίνει μια πραγματικά δημοκρατική και ανεπτυγμένη χώρα, πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν αυτή τη χώρα προς τα εμπρός αντί να αναλώνονται σε θέματα που είναι απομεινάρια του παρελθόντος”, ανέφερε ο Inzko.

Η δήλωση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα των τελευταίων γεγονότων στη Β-Ε και των απειλών των ηγετών της Δημοκρατίας Σέρπσκα και των πολιτικών αντιπροσώπων σε κρατικούς θεσμούς ότι αυτή η οντότητα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε απόσχιση από τη Β-Ε. Η τελευταία διαμάχη, που πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε σχετικά με τη γεωργική γη, οδήγησε στον αποκλεισμό των περισσότερων κρατικών θεσμών. Το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης ενέκρινε τη δήλωση του Inzko, αλλά χωρίς την υπογραφή των εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Εφαρμογής Ειρήνης (PIC SB) επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του για το έργο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε και όλων των δικαστών του. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι οριστικές και δεσμευτικές και πρέπει να εφαρμόζονται από τις αρμόδιες αρχές. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επί του οποίου βασίζεται το συνταγματικό πλαίσιο της Β-Ε και αποτελεί βασικό πυλώνα για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στη Β-Ε.

Το PIC SB παραμένει προσηλωμένο σε πλήρως λειτουργικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα εξουσίας στην Β-Ε, ικανά να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των πολιτών της χώρας και να τιμήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Το μπλοκάρισμα των κρατικών θεσμών, καθώς και τα τελεσίγραφα σε κρατικούς αξιωματούχους, είναι απαράδεκτα», τονίζει η δήλωση του PIC SB.

Το PIC SB καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες να επικεντρωθούν στην προώθηση της Β-Ε σε ζωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημοκρατίας και της λειτουργικότητας του κράτους, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο της πορείας της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

«Οι πολιτικοί στόχοι θα πρέπει να επιδιωχθούν μέσω της συμμετοχής στον διάλογο για την εξεύρεση κοινού σημείου αναφοράς», καταλήγει η δήλωση./ibna