Τσίπρας από τη Σύνοδο των ΕΣΚ: Ο Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε πρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα

Τσίπρας από τη Σύνοδο των ΕΣΚ: Ο Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε πρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα

Ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μη διεκδίκηση πρόσθετων κονδυλίων στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας. Προσερχόμενος στην Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ενόψει της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι  στνο πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά τη κρίση, οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή μειώνονται και τα κριτήρια κατανομής γίνονται ακόμα πιο άδικα. “Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή είναι άδικη και έξω από κάθε πλαίσιο πολιτικής ηθικής”, σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι κατά την διάρκεια της θητείας του διεκδίκησε να υπάρχουν επιπρόσθετα κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, “ως ελάχιστο μέτρο αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού”, κατηγορώντας τον νυν πρωθυπουργό ότι απεμπόλησε αυτό το κεκτημένο. “Ο κ. Μητσοτάκης δεν συνέχισε αυτή τη διεκδίκηση. Όχι μόνο την απεμπόλησε ολοκληρωτικά άλλα δεν συμμετείχε στη Σύνοδο που διοργάνωσε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, προκειμένου να διεκδικήσει συμμαχίες και να θέσει το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων”, είπε χαρακτηριστικά.

“Προσέρχεται λοιπόν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία για κάτι καλύτερο για τη χώρα”, πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι το δόγμα του προβλέψιμου εταίρου και του δεδομένου συμμάχου τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στα πλαίσια της Ευρώπης αποτελεί συνταγή αποτυχίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί και στην ανάγκη να προχωρήσει η διεύρυνση της Ε.Ε. με την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας- υπό την προϋπόθεση να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των Τιράνων για την ελληνική εθνική μειονότητα-, ζήτημα που υπογράμμισε και στην ομιλία του με θέμα την διεύρυνση στην Γαλλική Γερουσία.

Μένει να φανεί εάν στην ατζέντα των επαφών που θα έχει στο περιθώριο της σύνοδο των Σοσιαλιστών θα θέσει και το ζήτημα της “θεσμικής εκτροπής” όπως έχει χαρακτηρίσει τους χειρισμούς Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis. Όπως είχε προαναγγείλει, θα καταγγείλει την επιχείρηση αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, κατά παράβαση των κανόνων δικαίου, σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα όργανα της ΕΕ ./ibna