Τσίπρας και Zaev τιμώνται με το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας για το 2020

Τσίπρας και Zaev τιμώνται με το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας για το 2020

Στους πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev απονεμήθηκε για το 2020 το Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Οικονομικής Ένωσης Βεστφαλίας και Lippe της ένωσης που θεσμοθέτησε το Βραβείο.

Το βραβείο δόθηκε για τη διπλωματική δεξιοτεχνία τους στη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας.

Η διεθνής κριτική επιτροπή δήλωσε ότι τα βραβεία απονέμονται στους δυο πρώην Πρωθυπουργούς οι οποίοι έφτασαν στην επίλυση μιας μακράς διαμάχης για το όνομα της Μακεδονίας, επιδεικνύοντας «κορυφαία διπλωματική ικανότητα».

Χωρίς τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev «μακροπρόθεσμα η διαμάχη για το όνομα δεν θα είχε τελειώσει ακόμα και η γειτονική διαμάχη θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων” δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Οικονομικής Ένωσης Βεστφαλίας, Reinhard Zinkann.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Zoran Zaev είχε τιμηθεί με το βραβείο Ewald von Kleist τον Φεβρουάριο του 2019. Η απονομή του Βραβείου Ειρήνης της Βεσφαλίας σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα θα γίνει στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 ./ibna