Βουλγαρία: Επιστολή στήριξης στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας απέστειλε ο Βούλγαρος Πατριάρχης

Βουλγαρία: Επιστολή στήριξης στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας απέστειλε ο Βούλγαρος Πατριάρχης

Ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας Νεόφυτος απέστειλε ειδικό μήνυμα στην αδελφική «Μακεδονία» την ημέρα που η Βουλγαρία τιμά τη μνήμη του Αποστόλου της ελευθερίας, Vasil Levski.

Ο Πατριάρχης Νεόφυτος συγχαίρει τους ορθόδοξους αδελφούς μας στη
“Μακεδονία”, δηλώνοντας, ότι μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Να απολαύσετε την υποστήριξή μας και να ξέρετε ότι Βουλγαρία και “Μακεδονία” είναι ένα αίμα. Για πολλά χρόνια!» τόνισε ο Πατριάρχης.

Η Ειδική Επιτροπή, η οποία ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια για να βοηθήσει την Αρχιεπισκοπή της Εκκλησίας της Οχρίδας της “Μακεδονίας” για την απόκτηση Αυτοκεφαλίας, συνεχίζει τις εργασίες της στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Επιτροπή προΐσταται από τον Μητροπολίτη της Stara Zagora.

Ο Πατριάρχης Νεόφυτος σχολίασε επίσης και την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων να συναντηθεί με τους επικεφαλής ορθόδοξων εκκλησιών την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας.

«Συζητούνται κάποιες ακόμη απόψεις και στη συνέχεια θα λάβουμε απόφαση», απάντησε ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας για το αν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των ορθόδοξων εκκλησιών που θα συγκληθεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ’. στο Αμμάν της Ιορδανίας στις 26 και 27 Φεβρουαρίου.

Σε ερώτηση για το αν θα εξακολουθήσει η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία να έχει εκπρόσωπο σ’ αυτή τη συνάντηση, ο Πατριάρχης απάντησε ότι «Αυτό είναι επίσης υπό αμφισβήτηση».

Μέχρι στιγμής στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την συνάντηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας, έχουν απαντήσει θετικά μόνο οι Πατριάρχες Ρωσίας και Σερβίας, ενώ σχεδόν όλοι οι άλλοι επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών αρνούνται κατηγορηματικά να παρευρεθούν. Ο τελευταίος που απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση ήταν ο Γεωργιανός Πατριάρχης Ηλίας ο Β’ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στην πρόσκληση του Πατριάρχη είχε απαντήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου μεταξύ άλλων, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι η επιστολή Θεοφίλου είναι για πρώτη φορά στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά, όπως συνηθίζεται στη μεταξύ τους αλληλογραφία. Ενώ στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος θυμίζει στον πατριάρχη Ιεροσολύμων ποιος προεδρεύει μεταξύ των προκαθημένων και ποιος έχει το δικαίωμα σύγκλησης πανορθοδόξου συνάξεως. Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τον πατριάρχη Θεόφιλο να ανακαλέσει την αντικανονική αυτή πρωτοβουλία που υπηρετεί ξένους σκοπούς και υπονομεύει τον Οικουμενικό Θρόνο./ibna