Ατλαντικό Συμβούλιο: Η Βουλγαρία εγκρίνει τη μεταφορά ρωσικών όπλων στη Σερβία μέσω του εναέριου χώρου της;

Ατλαντικό Συμβούλιο: Η Βουλγαρία εγκρίνει τη μεταφορά ρωσικών όπλων στη Σερβία μέσω του εναέριου χώρου της;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ατλαντικού Συμβουλίου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η Ρωσία θα παραδώσει στη Σερβία τον πρώτο από τους έξι πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir-S1 (SA-22 Greyhound).

Θα περάσει το αεροσκάφος μέσω του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας; Το ερώτημα αυτό τέθηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο στη Σόφια.

«Αν υποθέσουμε ότι η Ρωσία έχει ήδη κάνει αίτημα στο βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας διπλωματική άδεια για να πετάξει μέσα από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, αεροσκάφους με το όπλο, ποια απάντηση δώθηκε; Υπάρχει άδεια ήδη ή όχι; Εάν ναι, σε ποια βάση δίνεται;» ζητούν από το Ατλαντικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας πρέπει να συντονίσει την απόφασή του με το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Μεταφορών. Πώς ανταποκρίθηκαν αυτά τα υπουργεία; Έγινε αντιληπτό το μάθημα που αντλήθηκε από το στρατηγικό λάθος που έγινε με την παράκαμψη των Ρωσικών S-400 στη Σερβία το 2019;

Το Ατλαντικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η 20η Φεβρουαρίου είναι η πρώτη δυνατή ημερομηνία για να πετάξει μέσα από τον εναέριο χώρο το μεταγωγικό αεροπλάνο που θα μεταφέρει το οπλικό σύστημα Pantsir-S1 (SA-22 Greyhound)./ibna