Τουρκία: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία καλεί Τουρκία και Ρωσία να “τα βρουν” στο Idlib

Τουρκία: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία καλεί Τουρκία και Ρωσία να “τα βρουν” στο Idlib

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Geir Pedersen, ζήτησε την Τετάρτη από την Τουρκία και τη Ρωσία να αναλάβουν το ρόλο τους για να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση στην περιοχή Idlib της Συρίας.

«Η Τουρκία και η Ρωσία, ως εγγυητές των συμφωνηθέντων για την αποκλιμάκωση στο Idlib, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εξεύρεση ενός τρόπου αποκλιμάκωσης της κατάστασης», δήλωσε ο Pedersen στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε τηλεδιάσκεψη από τη Γενεύη.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος είπε ότι οι ρωσικές και τουρκικές αντιπροσωπείες παρότι είχαν εντατικές συναντήσεις στην Άγκυρα, το Μόναχο και τη Μόσχα και υπήρξαν προεδρικές επαφές μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, « αλλά η κατανόηση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».

Επαναλαμβάνει επίσης ότι ο ΟΗΕ ανησυχεί για την ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βορειοδυτική Συρία και για τα τραγικά δεινά των πολιτών.

Η δυναμική για περαιτέρω μαζική μετακίνηση και ακόμη πιο καταστροφικό ανθρώπινο πόνο είναι εμφανής, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων είναι στρυμωγμένος σε έναν συνεχώς συρρικνούμενο χώρο”, πρόσθεσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία./ibna