Ελλάδα: Οι αγνοούμενοι μάρτυρες της Novartis πυροδότησαν έντονη πολιτική γραμμή

Ελλάδα: Οι αγνοούμενοι μάρτυρες της Novartis πυροδότησαν έντονη πολιτική γραμμή

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα σχετικά με το ρόλο του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis θα συγκληθεί σήμερα εν μέσω αντιπαράθεσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, γνωστοί ως «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», δεν εμφανίστηκαν ενώπιον της επιτροπής ακροάσεων.

Η εξέλιξη πυροδότησε έντονο πολιτικό διάλογο μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποστηρίζει την προσπάθεια των δύο μαρτύρων να αποφύγουν να λογοδοτήσουν για τις καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής θα προσφύγουν σε εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζεται η εργασία των επιτροπών τους.

Την Τετάρτη, εκδόθηκαν δύο εντάλματα βίαιης προσαγωγής των δύο μαρτύρων για να εμφανιστούν ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, εξετάζοντας την αξία των ισχυρισμών για πολιτική παρέμβαση στην υπόθεση της δωροδοκίας Novartis.

Ωστόσο, η επιτροπή αναμένεται να απαιτήσει από τους δύο μάρτυρες να προσέλθουν στην ακρόαση από την αστυνομία. Αναφέρεται επίσης ότι συγκεκριμένοι μάρτυρες που πιστεύεται ότι παρεμποδίζουν την πορεία της έρευνας θα κατονομαστούν από την πλειοψηφία των βουλευτών της επιτροπής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα υπέβαλε πρόταση για την άρση της ανωνυμίας των δύο μαρτύρων, λόγω της αποτυχίας τους να συνεργαστούν με την εξεταστική επιτροπή.

Οι εκθέσεις υποδεικνύουν επίσης ότι η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής θα καταγγείλουν ότι οι συνάδελφοί τους από το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ παρεμποδίζουν συστηματικά την έρευνα.

Ισχυρίζονται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι επισκέφθηκαν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας για να υποστηρίξουν την ανάγκη να προστατευθεί η ανωνυμία της «Κελέση» και του «Σαράφη» και να μην αναγκαστούν να καταθέσουν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής από την αστυνομία./ibna