Μαυροβούνιο: Ο Marković ξεκινάει το διάλογο “Συμμαχία για την Ευρώπη”

Μαυροβούνιο: Ο Marković ξεκινάει το διάλογο “Συμμαχία για την Ευρώπη”

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković και τα μέλη της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου πραγματοποίησαν συζήτηση στο πλαίσιο της “Συμμαχίας για την Ευρώπη” με εκπροσώπους της ΜΚΟ Civic Alliance, με επικεφαλής τον Διευθυντή του Προγράμματος Boris Raonić, στην οποία συζήτησαν ανοιχτά τις προκλήσεις στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Η συζήτηση και ο στόχος της «Συμμαχίας για την Ευρώπη» είναι να επιτευχθεί συναίνεση σε θέματα σημαντικά για την υπέρβαση των διαιρέσεων και η χάραξη μιας δυναμικής πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εκπρόσωποι της Civic Alliance προέβησαν σε πολλές εποικοδομητικές προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και των δυνατοτήτων, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των θεσμών που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα ζητήματα του κράτους δικαίου.

Εκπρόσωποι αυτής της ΜΚΟ τόνισαν επίσης την ανάγκη βελτίωσης της αρχής της λογοδοσίας σε επίπεδο θεσμών, τόσο της δημόσιας διοίκησης όσο και της δικαιοσύνης, που θα συμβάλουν στην καλύτερη προστασία των συμφερόντων και των αναγκών όλων των πολιτών.

Τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη συνολική κοινωνική ανάπτυξη συζητήθηκαν εκτενώς. Η κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά όλες τις προτάσεις και θα υιοθετήσει μια προσέγγιση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Marković πραγματοποίησε συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Κέντρου Δημοκρατικής Μετάβασης (CDT) Dragan Koprivica. Ο πρωθυπουργός και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, σε μια αρκετά εποικοδομητική, ποιοτική και ουσιαστική συζήτηση, έλαβαν πολλές προτάσεις και πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν την αξιοπιστία των θεσμών, την εμπιστοσύνη του κοινού στο έργο τους και την ενίσχυση του εκλογικού συστήματος.

«Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν ευρύ διάλογο με συναφείς κοινωνικούς παράγοντες, με στόχο την προώθηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης ως βασικού στόχου της κρατικής πολιτικής, την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνολικών μεταρρυθμίσεων και τη συνολική πρόοδο της κοινωνίας. Η κυβέρνηση θα εξετάσει υπεύθυνα και προσεκτικά όλες τις προτάσεις του CDT που δόθηκαν στη σημερινή συνάντηση και σε σχέση με αυτές θα καθορίσει πώς να προχωρήσει σε στην όλη διαδικασία», αναφέρεται σε δήλωση της κυβέρνησης.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για το Πολιτικό Σύστημα, το Εσωτερικό και την Εξωτερική πολιτική Zoran Pažin, η Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Suzana Pribilović και ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Aleksandar Drljević, παρευρέθηκαν επίσης στη συνάντηση./ibna