Αλβανία: Ο Rama ζήτησε την τεχνική βοήθεια της USAID για την διαφάνεια των κονδυλίων

Αλβανία: Ο Rama ζήτησε την τεχνική βοήθεια της USAID για την διαφάνεια των κονδυλίων

Η Αλβανό-Αμερικανική Ακαδημία Διαφάνειας, θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για τα κεφάλαια από τη Διάσκεψη των Δωρητών με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό Rama κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Αρχικά, το έργο ξεκίνησε από τον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσιγκτον για τα Δυτικά Βαλκάνια, Matthew Palmer, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη των Δωρητών στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama δήλωσε επίσης μετά την επιστροφή του στα Τίρανα σε τηλεοπτική εκπομπή ότι σε συνεργασία με τις ΗΠΑ θα δημιουργηθεί μια πιλοτική Ακαδημία Διαφάνειας για την ανασυγκρότηση και στη συνέχεια για τον ελέγχο για όλων των διαδικασιών».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο διαχειριστής της USAID Mark Green ανέφερε ως παράδειγμα την Αλβανία, η οποία δεν ζήτησε χρηματοδότηση αλλά τεχνική βοήθεια.

«Και δεν είναι πάντα για τα χρήματα. Για παράδειγμα, η Αλβανία, μια χώρα με την οποία εργαζόμαστε. Όταν συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας πριν από λίγες εβδομάδες, ήταν πολύ ειλικρινής. Μου είπε:
“Λατρεύω όλα όσα έχετε κάνει για εμάς. Ορισμένα από αυτά τα παλιά προγράμματα, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζονται πλέον. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η τεχνική βοήθεια για τη διαφθορά και τη διαφάνεια”. Έτσι στην περίπτωση αυτή, δεν πρόκειται πραγματικά για τα χρήματα, αλλά για την παροχή τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας σε κάθε χώρα ως μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τους λαούς να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους», δήλωσε η Green, τρεις ημέρες πριν από τη Διάσκεψη των Δωρητών./ibna