Erdogan: Η Ελλάδα σιγά-σιγά αποδέχεται το καθεστώς στην Μεσόγειο»

Erdogan: Η Ελλάδα σιγά-σιγά αποδέχεται το καθεστώς στην Μεσόγειο»

Ο Recep Tayyip Erdogan ισχυρίστηκε πως οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου σιγά-σιγά αποδέχονται το καθεστώς που έχει κηρύξει η Άγκυρα!

Ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του υποστήριξε πως «με την αποφασιστική μας στάση,  οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά κυρίως η Ελλάδα σιγά-σιγά άρχισαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο».

Ο ίδιος αναφερόμενος στο μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, σημείωσε πως «μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη στη Μεσόγειο, σταδιακά μετατοπίζουμε τις ισορροπίες προς το μέρος μας», συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει καμία δικαιοδοσία για τη Λιβύη».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του τρίτου γεωτρύπανου και τόνισε  πως το συγκεκριμένο πλοίο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός του 2020. Δεν ξεκαθάρισε σε ποια περιοχή θα κατευθυνθεί. «Μετά το Fatih και το Yavuz αγοράσαμε και τρίτο γεωτρύπανο. Μιλάμε για ένα 6ης γενιάς υπεργεωτρύπανο το οποίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 11.400 μέτρων . Tον Μάρτιο θα το φέρουμε για συντήρηση και τεχνικό έλεγχο αλλά και για δοκιμές. Εντός του έτους σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με τίτλο «Η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη» η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Υeni Safak αναφέρει ότι μετά την ανάρτηση από τον ΟΗΕ, των συντεταγμένων της τουρκο-λιβυκής  συμφωνίας, θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis στα ανατολικά της Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».

«Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) θα λάβει αδειοδότηση για έρευνες ανατολικά της Κρήτης, στο οικόπεδο 15», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες το Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή.

Όμως οι δηλώσεις και οι κινήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να είναι αυτές, στο άλλο μέτωπο αυτό της Συρίας τα πράγματα δεν είναι καθόλου θετικά. Όπως ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος οι συνομιλίες με τη Μόσχα για το ζήτημα του Idlib δεν έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα και ο ίδιος εξαπέλυσε απειλές εναντίον του καθεστώτος του Assad. «H Τουρκία έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες της για στρατιωτική επιχείρηση στο Idlib. Κι όπως σε κάθε επιχείρηση λέμε «μια νύχτα μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά».

Όμως υπάρχει  δυσαρέσκεια της Μόσχας με την Τουρκία σχετικά με τις εξελίξεις στο Idlib. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitri Peskov ανέφερε πως η Μόσχα είναι δυσαρεστημένη με την Τουρκία αναφορά με εφαρμογή της συμφωνίας του Sochi αφότου εξτρεμιστές ξεκίνησαν την προέλαση στην Idlib, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Δημοκρατίας και των ενόπλων δυνάμεων της Συριακής Δημοκρατίας η οποία θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή», τόνισε ο Dmitri Peskov εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ρωσία προτίθεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις επαφές με την Τουρκία ώστε να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη συριακή επαρχία Idlib.

«Ήμασταν ικανοποιημένοι με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν πριν από έναν χρόνο στο Sochi και οι δύο (πλευρές) ήμασταν ικανοποιημένοι. Και σταματήσαμε εντελώς να είμαστε ικανοποιημένοι αφότου εξτρεμιστές και τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν την προέλαση από την Idlib στοχεύοντας τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις και τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τότε ήταν που πάψαμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Σκοπεύουμε να διατηρούμε τακτικές επαφές με τους συναδέλφους μας στην Τουρκία για να αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση στην Idlib», δήλωσε ο Peskov.

Και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov ανέφερε πως  τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν έθεσε νέες απαιτήσεις κατά τις συναντήσεις με την τουρκική αντιπροσωπεία.

«Οι συνομιλίες Ρωσίας – Τουρκίας στη Μόσχα δεν έχουν καταλήξει σε μια τελική συμφωνία για το πώς θα εφαρμοστούν οι συμφωνίες Erdogan-Putin για το Idlib».

Όπως ανέφερε ο Erdogan, έχει συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Donald Trump την πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εντύπωση προκαλεί  πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υποστήριξε πως  εργάζονται μαζί με τον Recep Tayyip Erdogan σχετικά με τις εξελίξεις στο Idlib.

Ο Trump απάντησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων πριν την αναχώρηση του για το Λος Άντζελες,  όπου ανέφερε ότι ο Erdogan είναι ισχυρός και σκληρός ηγέτης και έχει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Erdogan.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι βρίσκονται σε συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με το Idlib.

Οι δύο ηγέτες το Σαββατοκύριακο είχαν τηλεφωνική συνομιλία και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Trump ευχαρίστησε τον Erdogan για τις προσπάθειες του σχετικά με το Idlib./ibna