Υπόθεση Novartis: Ούτε η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας εμφανίστηκε στην επιτροπή. Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπόθεση Novartis: Ούτε η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας εμφανίστηκε στην επιτροπή. Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον πρώτο προστατευόμενο μάρτυρα με το κωδικό όνομα “Μάξιμος Σαράφης”,ούτε ο δεύτερος ονόματι “Αικατερίνη Κελέση” εμφανίστηκε σήμερα στην προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis. Όπως έγινε και χθες, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα. Σημειώνεται ότι ο “Μάξιμος Σαράφης” δεν εντοπίστηκε από τις Αρχές.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Επισημαίνεται παράλληλα, πως  Δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης. Ωστόσο νόμιμη θεωρείται η απόφαση για το ένταλμα βίαιης προσαγωγής τους.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) να εξεταστούν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά  οι προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν καταγγείλει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο έχει προκαλέσει από χθες την εξοργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την παρέμβαση των ευρωβουλευτών του κόμματος στις Βρυξέλλες, σήμερα η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσαν επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων.

Κάτι που όπως τονίζουν, “θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής”. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για “ωμή θεσμική εκτροπή” αποδίδοντας την πλήρη ευθύνη στον Κ. Μητσοτάκη.

Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

“Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.  Μίλησε μάλιστα για “καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος”, επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη ως “δολοπλόκο, αλλά και διπλά δειλό”.

H εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, είναι η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.  Για “πανικό του Αλ. Τσίπρα” που “επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία”, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο”, πρόσθεσε./ibna