Βρετανικό Μουσείο: Η ρήτρα EE-Brexit για τα κλεμμένα κειμήλια “δεν αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα”

Βρετανικό Μουσείο: Η ρήτρα EE-Brexit για τα κλεμμένα κειμήλια “δεν αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα”

Το Βρετανικό Μουσείο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσθήκη στην εντολή διαπραγμάτευσης του Brexit με την ΕΕ σχετικά με τον επαναπατρισμό κλεμμένων κειμηλίων, απορρίπτοντας αναφορές ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρακινούμενη από την Ελλάδα ευρωπαϊκή απαίτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η προσθήκη στο κείμενο της διαπραγματευτικής εντολής πριν από τη δεύτερη φάση των συνομιλιών σχετικά με την Brexit, σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ μετά τη λήξη της ισχύουσας μεταβατικής περιόδου, αναφέρεται στην ανάγκη για μια ρύθμιση για την “επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τις χώρες καταγωγής τους”.

Οι αρχικές αναφορές, κυρίως στα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, ισχυρίστηκαν ότι η παράγραφος αναφέρεται ή θα μπορούσε να αναφέρεται στα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο που κλάπηκαν από τον Λόρδο Elgin.

Το αμφιλεγόμενο ζήτημα εδώ και δύο αιώνες έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ του Λονδίνου και της Αθήνας, με τους Έλληνες να αγωνίζονται για την επιστροφή του μοναδικού κειμηλίου στο χώρο δημιουργίας του.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές κατέστησαν σαφές στο ΙΒΝΑ ότι η προσθήκη στην εντολή της ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με τα γλυπτά και ότι αποτελεί απαραίτητο μέρος μιας συμφωνίας προκειμένου να συνεχιστεί η συντονισμένη καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου λαθραίων κειμηλίων, τα οποία συχνά εκτίθενται από μεγάλους οίκους δημοπρασιών του Λονδίνου.

Σύμφωνα με έναν καλά πληροφορημένο διπλωμάτη, «η νέα ρήτρα στην εντολή ουσιαστικά καλύπτει το χάσμα που άφησε το Brexit στην υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμορφωθεί με μια οδηγία της ΕΕ του 2014 που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιότητες που έχουν κλαπεί από το 1993 και μετά μπορούν να επιστραφούν στο κράτος μέλος προέλευσή τους”.

Από αυτή την άποψη, το Βρετανικό Μουσείο εξέδωσε αυτή τη δήλωση στο ΙΒΝΑ: «Το Βρετανικό Μουσείο χαιρετίζει αυτή την εντολή που αντικατοπτρίζει τη σύμβαση της UNESCO του 1970 που τηρεί το Μουσείο. Το Βρετανικό Μουσείο δεσμεύεται να καταπολεμήσει το εμπόριο των παράνομων αρχαιοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το 2009, το Βρετανικό Μουσείο έχει εντοπίσει και επιστρέψει πάνω από 2.400 αρχαιότητες όλων των περιόδων που ανασκάφθηκαν παράνομα σε τοποθεσίες σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ουζμπεκιστάν και διακινούνταν στο εξωτερικό, αλλά κατασχέθηκαν και ερευνήθηκαν από τη βρετανική Συνοριακή Δύναμη, τα Έσοδα & Τελωνεία της Αυτής Μεγαλειότητας και τη Μητροπολιτική Αστυνομία».

Το Βρετανικό Μουσείο και η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν τη νομιμότητα της παρουσίας των Γλυπτών στο Λονδίνο. Τη στιγμή που αυτή η τοποθέτηση αμφισβητείται όλο και περισσότερο παγκοσμίως, η ελληνική κυβέρνηση δίνει έμφαση στον αγώνα για την επανένωση του θαύματος της αρχαίας Αθήνας με δημόσιες, ακαδημαϊκές, πολιτικές και ηθικές πιέσεις./ibna