Σλοβάκος ΥΠΕΞ: Η Σλοβακία στηρίζει ενεργά την ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη  Schengen και την υποψηφιότητά της στον ΟΟΣΑ

Σλοβάκος ΥΠΕΞ: Η Σλοβακία στηρίζει ενεργά την ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη  Schengen και την υποψηφιότητά της στον ΟΟΣΑ

Επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποίησε χθες ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ, Miroslav Lajcak, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Klaus Iohannis, τον πρωθυπουργό Ludovic Orban και τον ΥΠΕΞ Bogdan Aurescu. Κατά τις συνομιλίες του τόνισε ότι η Σλοβακία στηρίζει ενεργά την ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Schengen και την υποψηφιότητά της στον ΟΟΣΑ.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας συζητήθηκαν η διμερής συνεργασία και θέματα από την ευρωπαϊκή και περιφερειακή ατζέντα. Οι δυο αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους, αλλά και την εκτίμησή τους για τον τρόπο με τον οποίο οι δύο εθνικές μειονότητες εντάχθηκαν στη ρουμανική, και αντιστοίχως στη σλοβακική κοινωνία. Επίσης συζήτησαν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και επανέλαβαν τη στήριξή τους για την έναρξη, το ταχύτερο δυνατόν, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα με τον Ρουμάνο ΥΠΕΞ, ο κ. Lajcak μεταξύ άλλων τόνισε ότι “η ρουμανική πολιτική για τις μειονότητες θα μπορούσε να ληφθεί ως πρότυπο”.

Από την πλευρά του, ο κ.  Aurescu υπογράμμισε ότι και οι δύο χώρες είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, συμφωνούν στο πόσο σημαντική είναι αυτή για τα κράτη της περιοχής και τάχθηκαν υπέρ της ταχείας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την  Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Aurescu αναφέρθηκε επίσης στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, στην οποία εμπλέκονται η Ρουμανία και η Σλοβακία, χαιρετίζοντας την ανακοίνωση, από τις ΗΠΑ, στη Διάσκεψη του Μονάχου, για χορήγηση ποσού που θα φθάνει το ένα δισ. δολάρια, για σχέδια διασυνδεσιμότητας στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας.

Τέλος, ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας του για έναν φιλόδοξο Προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά την Πολιτική συνοχής και την Κοινή αγροτική πολιτική./ibna