Ρουμανία: Αμφίβολη η ψηφοφορία της Δευτέρας για τη νέα κυβέρνηση

Ρουμανία: Αμφίβολη η ψηφοφορία της Δευτέρας για τη νέα κυβέρνηση

Από τις αρμόδιες επιτροπές Βουλής και Γερουσίας περνούν από ακρόαση σήμερα οι πέντε τελευταίοι υποψήφιοι για ένα υπουργικό αξίωμα στην κυβέρνηση  Orban II.

Τις δύο προηγούμενες μέρες, μόνον τρεις από τους προταθέντες υπουργούς έλαβαν θετική γνωμοδότηση από τις επιτροπές: ο προταθείς υπουργός Άμυνας, Nicolae Ciucă, Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Virgil Popescu, και Εξωτερικών, Bogdan Aurescu.

Το  PSD έχει διαμηνύσει διά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη Βουλή, Alfred Simonis, ότι θα ζητήσει την αντικατάσταση των υπουργών που έλαβαν αρνητική γνωμοδότηση.

Στην περίπτωση που ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός, Ludovic Orban, δεν θα ορίσει νέους υποψηφίους για τα σχετικά υπουργικά χαρτοφυλάκια, το  PSD θα μποϊκοτάρει τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ως γνωστόν, πολλές οργανώσεις του κόμματος προσπαθούν να μπλοκάρουν το χρονοδιάγραμμα που οδηγεί στις πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική του PSD θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σήμερα, στην Ολομέλεια της Γερουσίας, για το επείγον κυβερνητικό διάταγμα που αφορά στις πρόωρες εκλογές. Το διάταγμα αυτό δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ όμως γνωμοδοτήθηκε αρνητικά και ο μεταβατικός πρόεδρος του  PSD Marcel Ciolacu ανακοίνωσε ήδη ότι έχει προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι η Γερουσία απέρριψε με 86 ψήφους υπέρ και 34 κατά, το επείγον διάταγμα για τις πρόωρες εκλογές, το οποίο μεταξύ άλλων περιείχε διάταξη που μείωνε από τις 90 στις 50 ημέρες του χρονικού διαστήματος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το διάταγμα έλαβε χθες αρνητική ψήφο και από τη Νομική επιτροπή της Γερουσίας, κατόπιν πρότασης του  UDMR και με τις ψήφους του PSD και του ALDE.

Το διάταγμα αναπέμπεται τώρα στη Βουλή, που είναι το σώμα το οποίο θα δώσει την αποφασιστική ψήφο.

Χθες ο μεταβατικός πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, ο πρόεδρος του Pro România, Victor Ponta, και ο πρόεδρος του ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ζήτησαν από τη Συνήγορο του Πολίτη να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο τόσο για το επείγον διάταγμα για τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών όσο και για τα υπόλοιπα διατάγματα που ενέκρινε η κυβέρνηση τη νύχτα της 4ης Φεβρουαρίου. Το ίδιο ανακοίνωσε ότι έπραξε νωρίτερα και ο πρόεδρος του UDMR, Kelemen Hunor. Η Συνήγορος του Πολίτη Renate Weber, δήλωσε, ότι έχει έτοιμη την προσφυγή για το διάταγμα που αφορά τα προγράμματα υγείας και ότι σκέφτεται να προσφύγει και για το διάταγμα για την εκλογική νομοθεσία.

Το απόγευμα της Τετάρτης, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του PSD για να αποφασίσει αν οι βουλευτές και γερουσιαστές του θα είναι ή όχι παρόντες στην ψηφοφορία της Δευτέρας.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την τροποποίηση του Καταστατικού και οργανωτικά θέματα ενόψει του Συνεδρίου που θα αναδείξει την ηγεσία του κόμματος. Πιθανολογείται ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου θα παραμείνει η 29η Φεβρουαρίου και το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στο Κοινοβούλιο και όχι στη Sala Palatului, όπως τον Ιούνιο του 2019, όταν εξελέγη πρόεδρος του PSD η Viorica Dăncilă. Η “επίσημη”  δικαιολογία είναι ότι θα υπάρχουν λιγότεροι σύνεδροι.

Αναφερόμενος στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη νέα κυβέρνηση, ο  Ludovic Orban δήλωσε χθες το βράδυ, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ότι θα υπάρξει απαρτία τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα που θα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή του PSD, θα συναντηθούν και τα ηγετικά στελέχη του PNL εις αναζήτηση του τρόπου εξουδετέρωσης των σχεδίων των πολιτικών αντιπάλων τους.

Την επείγουσα σύσκεψη συνεκάλεσε για σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Klaus Iohannis. Σε αυτή θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος του PNL, Ludovic Orban, οι αντιπρόεδροι Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan και  Raluca Turcan, καθώς επίσης ο  Dan Motreanu και η  Alina Gorghiu.

Το ζητούμενο για το  PNL είναι τι θα πράξει εάν το PSD απουσιάσει πράγματι από την ψηφοφορία της Δευτέρας.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η πρόθεση του PSD να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία της Δευτέρας δύναται όντως να οδηγήσει στην αναβολή των πρόωρων εκλογών, που αποτελούν βασικό στόχο του Προέδρου Ιohannis και του PNL/ibna