Κοσσυφοπέδιο: Την πλήρη εταιρική σχέση Αλβανίας Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσαν Thaci-Cakaj

Κοσσυφοπέδιο: Την πλήρη εταιρική σχέση Αλβανίας Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσαν Thaci-Cakaj

Στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Θεμάτων Gent Cakaj όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Hashim Thaci.

Κατά τη συνάντηση, οι συνομιλητές επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικά αδελφικές σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Τόνισαν επίσης τη σημασία της συγκεκριμενοποίησης της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου ως πρότυπο για την ενθάρρυνση της περιφερειακής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Thaçi εξήρε το μέχρι στιγμής έργο του Cakaj ως προϊστάμενου της Αλβανικής διπλωματίας λέγοντας: «Νομίζω ότι ο υπουργός Τσακάι έχει δώσει πραγματικά μια νέα δυναμική, ένα νέο πνεύμα, αυτό το πνεύμα, αυτή την επιβεβαίωση και εδραίωση του κράτους του Κοσσυφοπεδίου παντού στον κόσμο, σε κάθε διεθνή περίσταση στην οποία συμμετέχει η Δημοκρατία της Αλβανίας».

Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς την αλβανική κυβέρνηση και όλα τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας της Αλβανίας για τη μοναδική στάση τους στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.

Από την άλλη, ο Cakaj δήλωσε στην ομιλία του ότι «έχουμε εμπλακεί στο θέμα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, με όλες τις δυνάμεις που έχουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να ενισχύσουμε τη διεθνή υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και σε πολυμερή φόρουμ, διασφαλίσαμε όπου το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει παρουσία, ότι θα είμαστε η φωνή του Κοσσυφοπεδίου και θα αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που επιβαρύνουν την ατζέντα του».

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά του να συνεχίσει το έργο της κοινής ίδρυσης πρεσβειών και κοινών χώρων στα Προξενεία, καθώς και τη συνέχιση των σχεδίων ανταλλαγής διπλωματικού προσωπικού και τη δημιουργία συντονισμένης πολιτικής ατζέντας μεταξύ των χωρών./ibna