Ο Τσίπρας παροτρύνει τα στελέχη να στηρίξουν την κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας παροτρύνει τα στελέχη να στηρίξουν την κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όσους διαφωνούν με το όραμά του να επεκτείνει το κόμμα να σταματήσουν να υπονομεύουν την προσπάθεια.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Alpha, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι η διαφωνία είναι φυσική, αλλά όταν μετατραπεί σε υπονόμευση της συλλογικής προσπάθειας, «ο καθένας πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του».

Πηγές με γνώση της κομματικής πολιτικής μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν ότι η τελευταία παρέμβαση του Τσίπρα θεωρείται ως προειδοποίηση προς τις φατρίες και τα εξέχοντα μέλη – όπως ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης – που φαίνονται να αντιτίθενται σε μια απόπειρα μετατόπισης προς την κεντροαριστερά.

Η συνεδρίαση της επιτροπής επιφορτισμένης με την αναμόρφωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αναδιατυπώθηκε στις 8 Μαρτίου, θεωρείται κρίσιμη για τις εξελίξεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τσίπρας αναμένεται τελικά να καταφέρει να μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ σε “Προοδευτική Συμμαχία”, αλλά μπορεί να έρθει με υψηλό κόστος, ακόμη και υπό τη μορφή διάσπασης. Ωστόσο, μέλη της Ομάδας των 53 – η ισχυρότερη ομάδα που αντιτίθεται στα σχέδια του Τσίπρα – κατέστησε σαφές την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κάποιας ανταρσίας ή διάσπασης.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ισχυρές εκκλήσεις για ενδεχόμενες αλλαγές στην εικόνα, το όνομα και τις πλατφόρμες πολιτικής του κόμματος που θα τεθούν σε προσεχή σύνοδο το Μάιο. Το στρατόπεδο Τσίπρα θεωρείται ότι ανησυχεί ότι αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει σε παρατεταμένη ενδοσκόπηση.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπολίτευση του κόμματος έναντι της Νέας Δημοκρατίας και να προωθηθεί η κεντροαριστερή ατζέντα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο θέματα τις επόμενες εβδομάδες: το χειρισμό της κυβέρνησης στη συνεχιζόμενη κρίση μεταναστών και προσφύγων, καθώς και την αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το προσεχές διάστημα.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις συζητήσεις σε επίπεδο κόμματος για να πείσει τα στελέχη του να στηρίξουν τη μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ προς την σοσιαλδημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα παραστεί σε άλλη μία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στις Βρυξέλλες την Πέμπτη./ibna