Τουρκία: Έχει ενημερωθεί πλήρως η Ρωσία για την πολιτική της Τουρκίας στην Idlib, δήλωσε ο Celik

Τουρκία: Έχει ενημερωθεί πλήρως η Ρωσία για την πολιτική της Τουρκίας στην Idlib, δήλωσε ο Celik

Η Τουρκία έχει κάνει τις απαραίτητες στρατιωτικές προετοιμασίες στη βορειοδυτική Συρία και τόνισε στους Ρώσους ομολόγους της ό,τι είναι αποφασισμένη να πιέσει το καθεστώς του Bashar Al-Assad στα προηγούμενα σύνορα, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) Omer Celik.

Ο Omer Celik δήλωσε ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε τις απαραίτητες στρατιωτικές προετοιμασίες στη Συρία και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εάν το συριακό καθεστώς δεν αποσυρθεί στο προηγούμενα όρια που έθεσε η συμφωνία αποκλιμάκωσης .

Ο Celik υπογράμμισε ότι η Ρωσία, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, ήταν “σαφώς” ενημερωμένη για τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή.

Με πάνω από 148.000 ανθρώπους εκτοπισμένους από την πόλη Idlib τις τελευταίες έξι ημέρες, ο αριθμός των εκτοπισμένων από το Idlib και τις γειτονικές περιοχές από τον Ιανουάριο του 2019 έφτασε τα 2 εκατομμύρια, τα περισσότερα από τα οποία κατέφυγαν σε περιοχές κοντά στην όμορη Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη πάνω από 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς τα στρατόπεδα που καταφεύγουν έχουν βασικές ελλείψεις στις εγκαταστάσεις τους καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών τους σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος Assad που υποστηρίζονται από τους συμμάχους τους του Ιράν και της Ρωσίας προσπαθούν να καταλάβουν τα περίχωρα του Χαλεπίου και  τμήματα της γειτονικής επαρχίας Idlib, ένα προπύργιο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη χώρα που καταστράφηκε από τον εμφύλιο.

Εκτός από την κρίση των προσφύγων, η προέλαση τους επηρέασε επίσης τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, η οποία είχε στείλει τα στρατεύματά της στο Idlib ως μέρος των συμφωνιών του 2017 της Astana και του Sochi το 2018 που επιδίωξαν την αποκλιμάκωση.

Αλλά οι δυνάμεις του καθεστώτος, οι σύμμαχοί του και οι ένοπλες πολιτοφυλακές συνεχίζουν να παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά. Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, οι βομβαρδισμοί των στρατευμάτων του καθεστώτος Assad, έχουν σκοτώσει 12 Τούρκους στρατιώτες.

Ενώ η Άγκυρα και η Μόσχα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους για την Idlib, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι οι στρατιώτες της Τουρκίας θα απομακρύνουν τις δυνάμεις της Συρίας αν δεν αποσυρθούν από τη βορειοδυτική περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη συζήτηση για το πραξικόπημα στη χώρα, ο κ. Celik δήλωσε: «Η συζήτηση για το πραξικόπημα είναι περιττή για την ατζέντα της Τουρκίας. Όλα τα θεσμικά μας όργανα που είναι πιστά στη δημοκρατία είναι άγρυπνα»./ibna