Το κοινοβούλιο της Σέρπσκα υιοθέτησε συμπεράσματα σχετικά με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε

Το κοινοβούλιο της Σέρπσκα υιοθέτησε συμπεράσματα σχετικά με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RSNA) ενέκρινε έκθεση σχετικά με τις «αποφάσεις κατά της Συμφωνίας του Ντέιτον από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε» και οκτώ συμπεράσματα που υποχρεώνουν τους εκπροσώπους της RS στα θεσμικά όργανα της Β-Ε να προτείνουν στο Κοινοβούλιο της Β-Ε να θεσπίσει νόμο για τον τερματισμό της των αλλοδαπών δικαστών και την εκλογή ντόπιων δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε.

Μετά την ειδική συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα αργά το βράδυ, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Željka Cvijanović, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι βουλευτές ενέκριναν την έκθεση και τα συμπεράσματα.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι εναρμονίσαμε τα συμπεράσματα πριν από την κοινοβουλευτική συνεδρίαση και ήμουν σίγουρη ότι το θέμα αυτό θα τραβούσε την προσοχή των μελών του Κοινοβουλίου και θα κατέληγε στην υιοθέτηση κοινών δράσεων για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Σέρπσκα», δήλωσε η Cvijanović στους δημοσιογράφους.

Η ίδια τόνισε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε επόμενες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.

«Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία και δεν έχουμε εταίρους στη Β-Ε με τους οποίους μπορούμε να μιλήσουμε για ζητήματα που επιβαρύνουν τη χώρα. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε και κάναμε το πρώτο βήμα για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, καθώς η κρίση αυτή προκλήθηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε, το οποίο συνέχισε την πρακτική του OHR», πρόσθεσε η Cvijanović.

Οι Βόσνιοι εκπρόσωποι στην RSNA ψήφισαν κατά της έκθεσης και των συμπερασμάτων και γενικότερα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και για το γεγονός ότι η RSNA συζήτησε το ζήτημα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο υπόκειται στη δικαιοδοσία των κρατικών θεσμών όχι των οντοτήτων. Ως συνήθως, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και να «αναλάβει δράση».

Σε αντίθεση με αυτήν την άποψη, ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης της Κροατίας, το μεγαλύτερο Κροατικό κόμμα στη Β-Ε, Dragan Čović, δήλωσε ότι η κατάργηση των αλλοδαπών δικαστών από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε είναι κάτι που πρέπει να γίνει.

Ο Čović ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να μεταρρυθμιστούν στη Βοσνία και ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ένα από αυτά.

«Είναι γεγονός ότι εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια υπάρχουν τρεις εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών στο Συνταγματικό Δικαστήριο και έχει έρθει η στιγμή να έχει η Βοσνία και Ερζεγοβίνη εννέα εκπροσώπους από τις τρεις εθνότητες. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να θεσπίσουμε επαρκείς νόμους μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και χρειαζόμαστε συναίνεση για αυτό», δήλωσε ο Čović.

Η Β-Ε δεν μπορεί να θεωρείται «προτεκτοράτο» εάν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, υποστήριξε ο Čović.

«Το Κροατικό Εθνικό Συμβούλιο και το HDZ Β-Ε θα υποστηρίξουν την άποψη ότι οι πολίτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πρέπει να βρίσκονται σε όλους τους θεσμούς του εκτελεστικού, νομοθετικού και δικαστικού κλάδου της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε», τόνισε ο Čović.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το οποίο αποτελεί μέρος της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον του 1995, το Συνταγματικό Δικαστήριο απαρτίζεται από εννέα δικαστές – δύο Βόσνιους, δύο Κροάτες, δύο Σέρβους και τρεις αλλοδαπούς που διορίζονται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων./ibna