Σερβία: Η Πρίστινα είναι η πηγή των προβλημάτων για τον Dacic

Σερβία: Η Πρίστινα είναι η πηγή των προβλημάτων για τον Dacic

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS) Ivica Dacic επανέλαβε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι διαπραγματεύεται με τον πρόεδρο του SNS, Aleksandar Vucic, για κοινή κάθοδο, προσθέτοντας ότι παρά την απόφαση που έλαβαν, το SPS προετοιμάζεται ήδη για τις επικείμενες εκλογές.

«Μιλάμε όλη την ώρα, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος, επειδή οι εκλογές δεν έχουν ανακοινωθεί», δήλωσε ο Dacic στον τηλεοπτικό σταθμό Prva.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πάει στις κάλπες μόνος του ή σε συνασπισμό με το SNS είναι ένα τεχνικό ζήτημα, ως θέμα πολιτικής εκτίμησης, ότι η απόφαση είναι η καλύτερη.

Δεν έχουμε πολιτικά προβλήματα με το SNS, αν θέλουμε ή όχι να συνεργαστούμε, είναι μόνο θέμα πολιτικής αξιολόγησης του τι είναι καλύτερο και τι είναι πιο χρήσιμο όχι μόνο για εμάς αλλά και για το πολιτικό σκηνικό στη Σερβία, κι όχι μόνο για να μπούμε στη Βουλή» σημείωσε ο Dacic.

Στη συνέντευξη του αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, λέγοντας ότι βλέπει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε σχετικά με την καταχώρηση της γεωργικής γης της Σερβικής Δημοκρατίας στη Β-Ε ως «σιωπηρή αναθεώρηση της συμφωνίας του Dayton».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βόσνιοι προσπαθούν να καταστήσουν τη Β-Ε ενιαία οντότητα στην οποία θα έχουν την πλειοψηφία, δήλωσε ο Dacic.

Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι έχουν σχεδόν την πλειοψηφία αυτή τη στιγμή, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατάργηση των αρχών της ισότητας από καιρό σε καιρό» δήλωσε ο Dacic.

Επισήμανε ότι η Συμφωνία του Dayton καθόρισε σαφείς κανόνες για το ρόλο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οπότε το πρόβλημα, σημειώνει, είναι ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταγράψει τα εδάφη υπερβαίνει τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Β-Ε ως κράτους και ότι η γη και τα δάση δεν ανήκουν στη Β-Ε και ότι αυτή η απόφαση υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου – εξήγησε ο Dacic.

Σχολιάζοντας τα «Αποχαιρετισμό στη Β-Ε» του Milorad Dodik, ο Dacic λέει ότι το βλέπει ως πολιτικό αγώνα και σαφές μήνυμα «ότι εάν συνεχίσουν να απειλούν την ισότητα των Σέρβων και των Κροατών, οι μουσουλμάνοι θα έχουν προβλήματα».

«Οι Σέρβοι δεν θα επιτρέψουν την κατάργηση της Σερβικής Δημοκρατίας» είπε ο Dacic.

Είπε επίσης ότι το SDA, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κόμμα στη Β-Ε, σχηματίστηκε με την πολιτική του Alija Izetbegović, η οποία πριν από 40 χρόνια όριζε στην Ισλαμική Διακήρυξη ότι ένα ισλαμικό κράτος μπορεί να σχηματιστεί όταν οι μουσουλμάνοι έχουν πλειοψηφία.

«Τώρα πιστεύουν ότι έχουν πλειοψηφία, και αυτό ήταν ένα θέμα πριν από μερικούς μήνες στο συνέδριο του SDA» συμπλήρωσε ο Dacic.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας πιστεύει ότι ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, θα συνεχίσει με μονομερείς κινήσεις όπως οι προκάτοχοί του και δεν θα οδηγηθεί σε συμβιβασμό στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Συνεχίζοντας τη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Prva ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, που ανακοινώθηκε από τον Kurti, δεν είναι σύμφωνη με το ψήφισμα 1244, αλλά οι αρχές της Πρίστινα παραβιάζουν εδώ και καιρό τις διατάξεις του εν λόγω ψηφίσματος

Ακόμη και οι διεθνείς παράγοντες έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους σχετικά με τη δημιουργία στρατού, αλλά δεν έχουν αναστρέψει αυτή την απόφαση. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να κατανοήσουμε τις αληθινές προθέσεις του Kurti και ποιες είναι οι προθέσεις σύμφωνα μ αυτά που δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και όταν ήρθε στην εξουσία, τόνισε ο Dacic.

Σημειώνει δε ότι υπάρχουν χώρες σε διεθνές επίπεδο που δεν πρόσκεινται ευνοϊκά στην επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, όπως η Γερμανία.

Ανέφερε επίσης ότι το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν μπορεί να είναι τα πράγματα που προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών, όπως η ίδρυση της Κοινότητας Σερβικών δήμων, αναφέροντας ότι «η Πρίστινα πρέπει να τα εφαρμόσει».

Σύμφωνα με τον Dacic κατά το παρελθόν έτος διάφοροι απεσταλμένοι έχουν ζητήσει από τη Σερβία να σταματήσει την άσκηση πιέσεων για την απόσυρση της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.

« Όταν κάποιος από το εξωτερικό έρχεται, λέω: υπογράψαμε τη Συμφωνία των Βρυξελλών, εγγυηθήκαμε και δεν σχηματίσθηκε καμία Ένωση Σερβικών Δήμων, εισήχθησαν οι δασμοί και η Πρίστινα δεν είχε κυρώσεις γι ‘αυτό. Τώρα λέτε αν καταργηθούν οι δασμοί, η Σερβία πρέπει να αναστείλει την εκστρατεία της για απόσυρση της αναγνώρισης – δήλωσε ο Dacic.

Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία ξεκίνησε την προσπάθεια για τη απόσυρση της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, όταν 113 χώρες αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο και ότι οι 17 χώρες που απέσυραν την αναγνώριση, έγινε για να μην έχει η Πρίστινα πλειοψηφία ώστε να μπορέσει να κάνει κάτι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η έλλειψη διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα αντικατοπτρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και τη δυναμική του ανοίγματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να διαπραγματευτεί το Βελιγράδι με την Πρίστινα εάν ο Hashim Thaci από τις Βρυξέλλες λέει ότι όποιος διορίζεται ως απεσταλμένος του διαλόγου πρέπει να χειριστεί το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος, ο Dacic απάντησε “Ποιος τους ρωτάει κάτι”.

«Ποιος τον ρωτάει ποιος θα είναι ο απεσταλμένος. Μέχρι τώρα, θα μπορούσαν να εισαγάγουν δασμούς, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει επειδή προς το παρόν οι ενέργειές τους στην πολιτική χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι οι καλύτερες» είπε.

Ο Dacic επεσήμανε ότι οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ δεν έχουν καμία υποχρέωση να αντιμετωπίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.

Ερωτηθείς αν μπορεί να αναμένει μια συμβιβαστική λύση, ο Dacic δήλωσε ότι θα μπορούσε αν «πιάσουν την Πρίστινα από τ’ αυτιά της θα έρθει η λύση στο πρόβλημα».

Ερωτηθείς για το ποιος θα πιάσει την Πρίστινα απ’ το αυτί, ο υπουργός είπε σκωπτικά οι χώρες που μέχρι τώρα έπιαναν τα αυτιά μας τα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες.

«Θεωρούσαν ότι είμαστε η πηγή του προβλήματος και τώρα είναι σαφές σε αυτούς ότι η Πρίστινα είναι η πηγή του προβλήματος, ότι πρόκειται για μονομερείς κινήσεις, ότι η Σερβία είναι έτοιμη να επιδιώξει συμβιβασμό» κατέληξε ο Dacic./ibna