Ελλάδα: Θεσμική εκτροπή και εκφοβισμό των προστατευόμενων μαρτύρων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα: Θεσμική εκτροπή και εκφοβισμό των προστατευόμενων μαρτύρων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαταγή για βίαιη προσαγωγή στην επιτροπή της Novartis

Κλήση να καταθέσουν στην προκαταρκτική επιτροπή που διερευνά την κατηγορία της σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis δέχτηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που είχαν καταγγείλει, μεταξύ άλλων, εμπλοκή πολιτικών προσώπων, υπουργών της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, στο σκάνδαλο.

Η πρόταση του προέδρου της επιτροπής στην οποία έχει την πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς απόκρυψη των χαρακτηριστικών τους στηρίχτηκε από το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για παράνομες πρακτικές. Σημειώνεται ότι είχε προταθεί η διαδικασία της κατάθεσης στους εισαγγελείς, με αλλοίωση φωνής και καλυμμένα χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία της επιτροπής ωστόσο το απέρριψε.

Το μεσημέρι μάλιστα διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή ενός εκ των μαρτύρων που δεν εμφανίστηκε στην κλήση για εξέταση από την αντιπροσωπεία της επιτροπής στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων», τόνισε σε παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον υπεύθυνο και εντολέα μίας «ωμής και πρωτοφανούς για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη».

Ευθύνες καταλογίζει και στον Πρόεδρο της Βουλής ενώ προαναγγέλλει παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καταδίκη της “θεσμικής εκτροπής” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, “μα πάνω απ’ όλα στον Ελληνικό λαό”. Προ ολίγου ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλλιος Κούλογλου έφερε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμάρα, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Orban», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας καταλήγοντας: «Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης».

Όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή η αντιθεσμική πρακτική μεθοδεύεται προκειμένου να εκφοβιστούν οι μάρτυρες αλλά και όποιος στο μέλλον θελήσει να καταγγείλει κάποιο σκάνδαλο και εν τέλει να κουκουλωθεί το σκάνδαλο της Novartis. “Τα μέλη της Προανακριτικής που συνεχίζουν να λειτουργούν με εξόφθαλμες μεθοδεύσεις, ενδέχεται να έχουν ποινικές ευθύνες, οι οποίες δεν παραγράφονται”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ./ibna