Βόρεια Μακεδονία: Ο Zaev προέτρεψε τους δικαστές να απαλλαγούν από την πολιτική και το έγκλημα

Βόρεια Μακεδονία: Ο Zaev προέτρεψε τους δικαστές να απαλλαγούν από την πολιτική και το έγκλημα

Πορεία με το σύνθημα «Περπατάμε για τη δικαιοσύνη» πραγματοποίησαν  το βράδυ της Δευτέρας το SDSM και τα συνεργαζόμενα κόμματα του συνασπισμού τονίζοντας ότι ένα νέο κεφάλαιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση άνοιξε μετά την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο με 80 ψήφους την Κυριακή τον νόμο για την Εισαγγελία.  Η πορεία ξεκίνησε μπροστά από το Κοινοβούλιο και τερματίστηκε μπροστά από το συγκρότημα των δικαστηρίων, όπου ο νέος νόμος ουσιαστικά πρέπει να εφαρμοστεί. Η πορεία ήταν για την απονομή της δικαιοσύνης και έμμεσα σηματοδότησε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας με πολλές συμμετοχές.

Ο πρόεδρος του SDSM, Zoran Zaev, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του νόμου για την Εισαγγελία, για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται ένα αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, αλλά εγγυώνται επίσης και τις δικαστικές αποφάσεις όλων των αγωγών και διαδικασιών που κινούνται από την Ειδική Εισαγγελία.

Ο πρόεδρος του SDSM, Zoran Zaev, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι υποθέσεις που ερευνώνται από την Ειδική Εισαγγελία θα εκδικάζονται στη βάση του δικαίου και των διαφανών διαδικασιών. Οι κατηγορούμενοι θα δικάζονται βάσει αποδεικτικών στοιχείων που θα λαμβάνονται μέσω μακρών διαδικασιών,

«Ο λαός μας διψά για δικαιοσύνη, γρήγορη, αποτελεσματική και δίκαιη δικαιοσύνη. Αλλά αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι αυτός ο νόμος εγγυάται ότι οι πολιτικοί δεν θα είναι σε θέση να εκλέγουν και να διορίζουν εισαγγελείς ή να αποφασίσουν για το μέλλον των υποθέσεων. Όχι μόνο προχωράμε προς τη δικαιοσύνη, αλλά κινούμαστε ταχέως προς την ένταξη μας στην ΕΕ. Δημιουργούμε ένα ακόμα επιχείρημα για τους συμμάχους μας στην Ένωση για την εξασφάλιση της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Θα δείξουμε ότι γνωρίζουμε πως μπορούμε να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις σημαντικές για τους πολίτες, σημαντικές για το κράτος, σημαντικές για το ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε ο Zaev και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Zaev υπενθύμισε ότι όταν το SDSM ανέλαβε την ηγεσία των θεσμικών οργάνων το 2017, είδαν στην πράξη αυτό που σήμαινε να είναι ένα «αιχμάλωτο κράτος», αλλά το πιο «αιχμαλωτισμένο» ήταν το κράτος δικαίου.

«Τα απομεινάρια του δικαστικού σώματος Svarovski αντί ν’ αναζητούν δικαιοσύνη την φρενάριζαν. Συνειδητά άφηναν τις διαδικασίες να σέρνονται, τα έργα να καθίστανται παρωχημένα για να αποφευχθεί η διαλεύκανση στο μέτρο του δυνατού. Ξέρετε ποιοι ήταν οι μόνοι εναντίον του νόμου περί Εισαγγελίας; Ο εκτελεστικός Mickoski, και ο προϊστάμενος του Gruevski και ολόκληρη η ηγεσία του VMRO-DPMNE. Ο Mickoski και το VMRO-DPMNE δεν νοιαζόταν παρά μόνο να δοθεί αμνηστία για τον πρόσφυγα στη Βουδαπέστη. Απέτυχαν!» Είπε ο Zaev ..

Στάλθηκε ένα μήνυμα στους δικαστές, τους εισαγγελείς και σε οποιονδήποτε άλλο στον τομέα της δικαιοσύνης να αδράξουν αυτή την ευκαιρία, για να ενθαρρυνθούν, καθώς η Βόρεια Μακεδονία δεν πρέπει πλέον να κρατείται όμηρος σε προσωπικά, εγκληματικά και κομματικά συμφέροντα που προφανώς εξακολουθούν να κρατούν το δικαστικό σώμα όμηρο. Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο Zaev, έκαναν το καλύτερό τους, τώρα είναι η σειρά των δικαστών που πρέπει να ενθαρρυνθούν και να αποδώσουν δικαιοσύνη.

«Οι πολίτες αναζητούν λύσεις σε όλες τις περιπτώσεις! Δεν έχουν πλέον δικαστεί υποθέσεις για χρόνια. Όσοι κρατούν στα συρτάρια αναφορές και ετυμηγορίες πρέπει να απαντήσουν», ανέφερε ο Zaev, τονίζοντας ότι η πολιτική πρέπει να παραμείνει μακριά από τη Δικαιοσύνη και τη δικαστική διαδικασία.

Στη χτεσινοβραδινή πορεία το λόγο πήρε και η βουλευτής του συνασπισμού της NSDP Sonja Mirakovska, η οποία ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε τον νόμο για την Εισαγγελία. Τόνισε ότι η δικαιοσύνη δεν είναι ένα σύνθημα, είναι θάρρος, αποτελεσματικότητα, ειλικρίνεια, αλλά πάνω απ ‘όλα ένα σύστημα.

«Επί τρία χρόνια μεταρρυθμίσαμε το σύστημα. Ένα σύστημα γεμάτο κενά. Ένα σύστημα που επέτρεπε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε υποθέσεις και τις δίκες που διεξάγονταν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε η Mirakovska.

Υπογράμμισε ότι στόχος ήταν να δημιουργηθεί  ο νέος νόμος περί εισαγγελέας με συναίνεση, αλλά ήταν σαφές ότι το VMRO-DPMNE δεν είχε την πρόθεση να συμμετάσχει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απλώς ήθελε να προστατεύσει το έγκλημα.

Ο πολιτικός ακτιβιστής Xhabir Deralla δήλωσε ότι η απόφαση της Συνέλευσης ήταν ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα που έλαβε χώρα για τη δικαιοσύνη, εκτιμώντας ότι το VMRO-DPMNE ενδιαφερόταν μόνο για την προστασία του εγκλήματος και την επιστροφή του καθεστώτος.

Ο Deralla έστειλε ένα μήνυμα και στο SDSM ότι ο λαός κατανοούσε τις δυσκολίες που ανέκυψαν κατά την ανάληψη της εξουσίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν περισσότερη υποστήριξη στο Κοινοβούλιο, αλλά οι προσδοκίες τους ήταν ότι έπρεπε να κινηθεί στον τομέα της δικαιοσύνης πιο τολμηρά και πιο γρήγορα.

«Ο νόμος για την Εισαγγελία είναι μια νέα ενέργεια για όλους,» κατέληξε ο Deralla./ibna