Βουλγαρία: 5+1 κόμματα βάζει στη Βουλή δημοσκόπηση- Στο 2,2% η διαφορά GERB-BSP

Βουλγαρία: 5+1 κόμματα βάζει στη Βουλή δημοσκόπηση- Στο 2,2% η διαφορά GERB-BSP

5 + 1 κόμματα βάζει στην επόμενη Βουλή η εταιρεία ερευνών Tred, με το κόμμα του Slavi Trifonov να είναι η τρίτη πολιτική δύναμη, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για τον Φεβρουάριο.

Στη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου, σημειώθηκε μικρή μείωση της θετικής εκτίμησης των κοινοβουλευτικών εργασιών (20%), ενώ η κυβέρνηση διατήρησε παρόμοια επίπεδα (28%) σε σχέση με τους τελευταίους μήνες.

Κατά την αξιολόγηση του έργου του Προέδρου καταγράφεται μια ελαφρά πτώση η οποία όμως δεν καταγράφει δραματική μείωση της αποδοχής του Προέδρου Rumen Radev. Προφανώς η μείωση για τους αναλυτές οφείλεται στις συνομιλίες που είδαν και ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη μεταξύ του Προέδρου και του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε σύγκριση με την έρευνα του Νοεμβρίου, βελτιώνεται η θετική γνώμη για τον Γενικό Εισαγγελέα. Παραδοσιακά κάθε νέος αξιωματούχος που αξιολογείται καταγράφει αύξηση της εμπιστοσύνης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Γενικό Εισαγγελέα πιστώνεται και το θετικό έργο της Εισαγγελίας από την αρχή του έτους.

Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στη θετική αξιολόγηση του έργου του Διαμεσολαβητή, λόγω του γεγονότος ότι ο νέος κάτοχος της θέσης δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμος και αποδεκτός όσο ο προηγούμενος. Το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν το έργο του Διαμεσολαβητή αυξήθηκε κατά 15% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019 και οι θετικές εκτιμήσεις μειώθηκαν από 65% στο 40%.

Για το στρατό, την αστυνομία, τη Βουλγαρική Εθνική τράπεζα και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, οι θετικές γνώμες είναι υψηλότερες από τις αρνητικές.

Στο top πέντε των Υπουργών βρίσκονται ο Tomislav Donchev με 30%, ο Krasen Kralev (27%), η Ekaterina Zaharieva (26%), ο Mladen Marinov (25%) και ο Emil Dimitrov (25%). Στον αντίποδα τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η Denitsa Sacheva (12%), ο Danail Kirilov (12%), η Mariana Nikolova (13%), ο Emil Karanikolov (13%) και ο Rosen Zhelyazkov (14%).

Το GERB εξακολουθεί να είναι η πρώτη πολιτική δύναμη όμως με μόλις 2% πάνω από τον κύριο αντίπαλο του το BSP. Μετά τις εκλογές, το κόμμα του Boyko Borissov απολάμβανε την παραδοσιακή «ασυλία» του νικητή των εκλογών, αλλά το χρονικό αυτό διάστημα έχει παρέλθει.  Η κρίση του νερού στο Pernik είναι επίσης πιθανό να είχε αντίκτυπο στο GERB που οδήγησε στην ελαφρά κάμψη του κυβερνώντος κόμματος.

Όσον αφορά τα ποσοστά που καταγράφουν τα κόμματα στην δημοσκόπηση της Trend τον Φεβρουάριο, 5+1 κόμματα φαίνεται να περνάν το κατώφλι της Βουλής, καθώς το GERB λαμβάνει (20,3%), το BSP (18,1%), ο Slavi Trifonov (7,1%), το MRF (6,7%) και η Δημοκρατική Βουλγαρία (4%). Το VMRO παραμένει στο 2,6% για όλους τους ερωτηθέντες γεγονός που το κάνει να διατηρεί πραγματικές πιθανότητες να εκπροσωπείται το κόμμα του Karakachanov στο επόμενο κοινοβούλιο./ibna