Αλβανία: 1,15 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Ανασυγκρότηση της ΕΕ

Αλβανία: 1,15 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Ανασυγκρότηση της ΕΕ

Πέρα κάθε πρόβλεψης ήταν για τον Αλβανό Πρωθυπουργό η αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας για την Ανασυγκρότηση της Αλβανίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 26 Νοεμβρίου 2019 που έπληξε τη χώρα.

«Αξέχαστη Αλβανική ημέρα στην καρδιά της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο Αλβανός Πρωθυπουργός τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Ανασυγκρότηση της Αλβανίας που πραγματοποιήθηκε από την ΕΕ στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου.

Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε για να κατευθυνθεί στην ανασυγκρότηση της Αλβανίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019 που χτύπησε τη χώρα αφήνοντας πίσω του 51 νεκρούς, πάνω από 1000 τραυματίες και 14.000 προσωρινά άστεγους, ανήλθε στα 1,5 δισ. ευρώ.

Απευθυνόμενος μετά το τέλος της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Ανασυγκρότηση της Αλβανίας ο Edi Rama δήλωσε ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε υπερέβη όλες τις προσδοκίες και πέρα από κάθε φαντασία.

Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της ΕΕ για τις καταστροφές που υπέστησαν οι δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές στην Αλβανία άγγιζαν το 1 δισ. ευρώ.

Η Συνδιάσκεψη Δωρητών «Μαζί για την Αλβανία» διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 100 χώρες για να στηρίξουν το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Αλβανίας μετά το σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 26 Νοεμβρίου 2019./ibna