Η κυβέρνηση καταθέτει σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης

Η κυβέρνηση καταθέτει σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης

Η κυβέρνηση υποβάλει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε υποσχεθεί να επανεξετάσει την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα, με σκοπό να καταστήσει το σύστημα βιώσιμο μακροπρόθεσμα και να διορθώσει αυτό που θεωρεί ως άδικη περικοπή των συντάξεων που επέβαλε ο προηγούμενος νόμος που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο θα επηρεάσει συνολικά 4 εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους εργαζομένους. Προβλέπει αυξήσεις σε περίπου 1 εκατομμύριο κύριες συντάξεις μέχρι τον Ιούνιο του 2020, ενώ περίπου 300.000 δικαιούχοι αναμένεται να αυξήσουν κατά μέσο όρο τις συμπληρωματικές συντάξεις τους κατά 99,5 ευρώ.

Αυτοί που έχουν 35-40 χρόνια στην αγορά εργασίας είναι εκείνοι που επωφελούνται περισσότερο. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θα πρέπει να αναμένουν αυξήσεις περίπου 50 ευρώ. Προβλέπονται ειδικές διατάξεις για τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Το νομοσχέδιο μειώνει επίσης τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 0,90% από την 1η Ιουνίου 2020, καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί μία από τις κυριότερες υποσχέσεις του πρωθυπουργού στο πλαίσιο των γενικών εκλογών του περασμένου Ιουλίου. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επωφελούνται, καθώς το νέο σύστημα καθιστά πολλές επιλέξιμες για μείωση, ενώ εκείνοι που ξεκινούν ένα επάγγελμα θα πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές για τα πρώτα 5 χρόνια.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μελέτη της βιωσιμότητας του νομοσχεδίου που δείχνει ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα είναι βιώσιμο και όλες οι συντάξεις θα εγγυηθούν μέχρι το 2070.

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με αύξηση των βασικών συνταξιοδοτικών πληρωμών κατά 79 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων θα κοστίσουν συνολικά 352 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2019-2020. Το κόστος θα καλυφθεί από την αύξηση του προϋπολογισμού κοινωνικών δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 980 εκατ. Ευρώ)./ibna