Ο Đukanović συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Ο Đukanović συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović συναντήθηκε στις Βρυξέλλες σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

«Ο Đukanović εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο συνεχίζει τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Μαυροβούνιο ενθαρρύνεται έντονα από τα μηνύματα των νέων θεσμικών οργάνων των Βρυξελλών, το οποίο επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, τη σαφή συνοχή και συνέπεια των μηνυμάτων του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια ως μέρος της Ευρώπης, τα οποία πρέπει να εισαχθούν στο ευρωπαϊκό σύστημα αξιών. Ο πρόεδρος εξέφρασε την προσδοκία του ότι οι αποφάσεις του Μαρτίου θα επιβεβαιώσουν αυτές τις προσδοκίες και θα δώσουν νέα ώθηση στην πολιτική διεύρυνσης με τη Διάσκεψη Κορυφής του Ζάγκρεμπ. Η περίοδος σύγχυσης σχετικά με τη σχέση ΕΕ-ΔΒ δεν πέρασε χωρίς συνέπειες για την κατάσταση και τις σχέσεις στην περιοχή», αναφέρεται σε δήλωση της Προεδρίας του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Đukanović, τόνισε ότι «η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει βιώσιμη εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να αδράξουμε τη στιγμή και τα πράγματα στα Βαλκάνια για να τα επαναφέρουμε υπό τον ευρωπαϊκό έλεγχο.

Από την άλλη πλευρά, το Μαυροβούνιο παραμένει ένας αξιόπιστος σύμμαχος της ΕΕ στην περιοχή και ένας πολύ δεσμευμένος υποστηρικτής των ευρωπαϊκών αξιών».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη μεριά του, υπογράμμισε τη σημασία ενός άτυπου δείπνου με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο διεξήχθη νωρίτερα, και ευχαρίστησε για τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου στους αξιωματούχους της ΕΕ. Εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με τους σαφώς προσδιορισμένους τομείς που πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο της προσοχής για τη μελλοντική πρόοδο της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων – το κράτος δικαίου, την εκπαίδευση, την καλύτερη συνδετικότητα και την υποδομή. Κατανοώντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Michel έκρινε ότι μια κοινή επιτυχία, εκτός από τον διάλογο, απαιτεί μια κοινή στρατηγική.

Οι σχέσεις της ΔΒ-ΕΕ είναι μία από τις προτεραιότητες του Συμβουλίου. Ένας νέος ρόλος για την πολιτική ηγεσία της ΕΕ και ισχυρή πολιτική βούληση είναι παρόντες και είναι απαραίτητο να αδράξουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου, πάνω απ ‘όλα, των αναπτυσσόμενων κοινωνιών που μοιράζονται τις αξίες του κράτους δικαίου, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Μια θετική απόφαση του Συμβουλίου τον Μάρτιο θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα και ώθηση για τα νέα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις και για μεγαλύτερη εστίαση σε μια ισχυρότερη επενδυτική στρατηγική, ορατή, συγκεκριμένη και απτή. Ο Πρόεδρος Michel εξέφρασε επίσης την προσδοκία μιας θετικής αντίδρασης από τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά τη μείωση των παρεξηγήσεων και την ισχυρότερη πρόθεση, θέληση και επιθυμία να κάνει η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με τη στήριξη των Βρυξελλών, ένα βήμα μπροστά.

Ευχαρίστησε επίσης τον Đukanović για τις λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις προτεραιότητες του Μαυροβουνίου. Αναφορικά με το θέμα του νόμου για τη Θρησκευτική Ελευθερία, για οποίο ο Đukanović ενημέρωσε λεπτομερώς τον Ύπατο Εκπρόσωπο, συμμερίζεται την πεποίθηση ότι ο διάλογος, η προθυμία κατανόησης και επίλυσης των εντάσεων ειρηνικά θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστούν./ibna