Dodik: “Αντίο Β-Ε, καλώς ήρθες RSexit”

Dodik: “Αντίο Β-Ε, καλώς ήρθες RSexit”

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα ξεκίνησε τη Δευτέρα ειδική συνεδρίαση για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με το νόμο για την καλλιεργήσιμη γη, ο οποίος όπως πιστεύουν οι εκπρόσωποι της RS παραβιάζει τη Συμφωνία Ειρήνης του Ντέιτον.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της RS και Σέρβος μέλους της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, έχει επανειλημμένα δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι το Δικαστήριο «πέρασε την κόκκινη γραμμή» και ότι η RS θα κινηθεί προς τηνν απόσχιση από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ωστόσο, η θέση του δε χαίρει πλήρους αποδοχής. Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić δήλωσε ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε, βάζοντας πάγο στις συζητήσεις για ανεξαρτησία της οντότητας.

Προφανώς, αυτή δεν ήταν η απάντηση που περίμενε ο Dodik από τον Vučić, οπότε αμέσως μετά τη συνάντηση του Σαββάτου στο Βελιγράδι δήλωσε ότι θα προβεί σε δημοψήφισμα για να ζητήσει από τους πολίτες της Δημοκρατίας Σέρπσκα να πουν τι πιστεύουν για το μέλλον της οντότητας. Μία τέτοια κίνηση αποτελεί ρίσκο για τον ίδιο, επειδή διοργάνωσε ήδη δημοψήφισμα για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορέψει τον εορτασμό της 9ης Ιανουαρίου, ως Ημέρα RS, αλλά παρόλα αυτά, ο νόμος εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Η απειλή διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία αποτελεί από καιρό μέρος της ρητορικής του, αλλά μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει πράξη.

Πρέπει επίσης να εξεταστεί το γεγονός ότι πρόκειται για έτος εκλογών, με την ημερομηνία των τοπικών εκλογών στη Β-Ε να αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Συγκεκριμένα, συζητήσεις για δημοψήφισμα και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα ακούγονται περισσότερο έντονα τις χρονιές που το SNSD έχει ανάγκη να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, και κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται καλύτερα με την ιστορία ότι η RS κινδυνεύει και ότι οι Βόσνιοι σκοπεύουν να την καταργήσουν.

Ο πρώην Πρόεδρος της Σερβίας Boris Tadić, ο οποίος ήταν κάποτε καλός φίλος με τον Dodik, περιέγραψε την ιδέα του για απόσχιση ως “πιο επικίνδυνη από τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε για την καλλιεργήσιμη γη”. Ο Dodik δεν έχει ούτε καν την σαφή υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη RS και υποστηρίζεται σταθερά μόνο από μέλη του κόμματός του και από ορισμένα μέλη του κόμματος που μαζί με το SNSD αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σε ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της RS τη Δευτέρα, ο Dodik δήλωσε ότι τα δικαιώματα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ως συμβαλλόμενου μέρους της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον, δεν πρέπει να αμφισβητούνται.

«Δεν ξέρω τι πολιτικό και ανθρώπινο λεξιλόγιο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί αυτή τη φορά και δεν θα δεχθούμε άλλη λύση. Είμαστε εδώ σήμερα επειδή είμαστε ταπεινωμένοι, εξαπατημένοι και προσπαθούν συνεχώς να μας κάνουν να φανούμε ανόητοι, ασυνεπείς και λιγότερο πολύτιμοι, όπως σκέφτονται μερικοί στη Δύση», δήλωσε ο Dodik.

Επισήμανε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε είχε μεταφέρει την ιδιοκτησία στη Β-Ε, στην οποία δεν ανήκε, και ότι ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, ήταν αφελείς όταν νόμιζαν ότι οι Βόσνιοι θα σταματούσαν μετά την κατάργηση όλων των συμβόλων της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Ο Dodik ολοκλήρωσε την ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση με τη φράση ” Αντίο Β-Ε, καλώς ήρθες RSexit “, την οποία είπε στα αγγλικά.

Δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος από αυτή την κατάσταση και είναι πλέον σαφές σε όλους. Κάποιος θα πρέπει να παρέμβει και να αντιμετωπίσει την πολιτική δίνη στην οποία βρίσκεται η Β-Ε. Δυστυχώς, μια τέτοια λύση δε φαίνεται να μπορεί να δοθεί από τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες./ibna