Ρουμανία: Ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Orban

Ρουμανία: Ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Orban

Οι βουλευτές και γερουσιαστές του PNL θα είναι παρόντες στη συνεδρίαση, όμως δεν θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, ενώ το  USR αποφάσισε για λόγους αρχής να καταψηφίσει τους υπουργούς του PNL στις ακροάσεις – αν και δεν έλειψαν και εκείνοι που πρότειναν την αποχή από την ψηφοφορία ή τη μη συμμετοχή στη συνεδρίαση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην στάση που θα κρατήσει το PSD. Πηγές στο PSD που επικαλείται η Evenimentul Zilei, υποστηρίζουν ότι οι σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν την αναβολή της ψηφοφορίας και αναμένουν ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές και γερουσιαστές του Pro România και του ALDE. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα κόμματα PSD, ALDE και Pro Romania θα απουσιάσουν από το Κοινοβούλιο την ημέρα της ψηφοφορίας οπότε, λόγω έλλειψης απαρτίας, η ψηφοφορία θα προγραμματιστεί για άλλη ημερομηνία.

Αρκετά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια πιθανή συμμαχία PSD-PRO România-ALDE, ιδίως μετά τις εξελίξεις στη χθεσινή Εθνική Διάσκεψη του PRO România, όπου έκαναν την εμφάνισή τους η δήμαρχος Βουκουρεστίου, Gabriela Firea, ο μεταβατικός πρόεδρος του  PSD, Marcel Ciolacu, αλλά και ο πρόεδρος του ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Ο Marcel Ciolacu, έχει δηλώσει σε εκπομπή του B1 TV ότι “πιθανόν να έχει κοινά σχέδια” με το PRO România στις επόμενες εκλογές. „…Δεν ξέρω αν θα συγχωνευτούμε, όμως είναι πιθανό να έχουμε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο για ορισμένες εκλογές”, είπε. Επίσης έχει δηλώσει ότι “έχει καλή επικοινωνία” με τον πρόεδρο του  ALDE, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η καλή αυτή επικοινωνία μπορεί να γίνει ο συνδετικός κρίκος μιας ευεργετικής πολιτικής “φιλίας”. “Μέχρι τις επόμενες εκλογές θα δούμε, όμως δεν μπορώ να αποκλείσω ορισμένες πολιτικές συμμαχίες…” δήλωσε ο κ. Ciolacu.

Στην Εθνική Διάσκεψη του  PRO România, ο Marcel Ciolacu παίρνοντας το λόγο παίνεψε τον Victor Ponta για το διάστημα που ήταν Πρωθυπουργός. Την πραγματική “έκπληξη” πραγματοποίησε όμως νωρίτερα η Δήμαρχος Βουκουρεστίου, Gabriela Firea, η οποία, παρά το γεγονός ότι είχε μιλήσει πολύ άσχημα για τον Ponta λίγους μήνες πριν, δέχθηκε την πρόσκληση και πήγε στο συνέδριο του κόμματός του. Στην ομιλία της, η Firea τόνισε ότι ο ηγέτης του Pro România ήταν ο  Πρωθυπουργός με τα περισσότερα επιτεύγματα που είχε η Ρουμανία τα τελευταία χρόνια. “Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το αναγνωρίσουμε και να δούμε όπου κάναμε λάθη”, ανέφερε στην ομιλία της.

Και οι δύο πολιτικοί φάνηκαν ανοιχτοί σε μια συνεργασία. Η Δήμαρχος του Βουκουρεστίου διευκρίνισε μετά τον Victor Ponta ότι και εκείνη επιθυμεί μια συμμαχία με το Pro România κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό σε εθνικό επίπεδο, να γίνει τουλάχιστον στο Βουκουρέστι. Ανεβαίνοντας στη σκηνή, όταν ο Ponta της έδωσε το λόγο, η Firea και ο ηγέτης του  Pro România αστειεύτηκαν για μια πιθανή “τιμωρία” της από το PSD, για την παρουσία της στο συνέδριο του Pro România.

Ο Marcel Ciolacu, που εμφανίστηκε λίγο αργότερα, ανέφερε ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν επιθυμούν μια συμμαχία με το Pro România, όπως και πολλοί από το Pro România δεν επιθυμούν μια συμμαχία με το PSD, σημασία όμως έχει τι θέλουν οι Ρουμάνοι, τόνισε. Στην ομιλία του συμφώνησε και εκείνος ότι ο  Ponta ήταν “καλός Πρωθυπουργός”.

Πηγές στο PSD, ανέφεραν ότι οι Mihai Tudose και Claudiu Manda ήταν αντίθετοι με την παρουσία του προέδρου του κόμματος στο συνέδριο του Victor Ponta.

O πολυκερματισμός του PSD

Οι “νότιοι” (από τη Muntenia, αποκαλούμενοι και “ταλιμπάν”) τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών για να δείξει το κόμμα ότι “δεν τις φοβάται”. Παράλληλα, προσδοκούν την επιστροφή πρώην μελών του PSD, που τώρα βρίσκονται στο κόμμα του Victor Ponta.

Η πτέρυγα αυτή κατηγορεί την Gabriela Firea ότι ήταν πάντα υπέρ μιας συμμαχίας με το Pro România. “Θέλει να επανεκλεγεί η ίδια, για τους άλλους δεν ενδιαφέρεται”, λένε. “Νιώθει πιο ασφαλής με το Pro România και μας αναφέρει συνεχώς τον Ponta. Δεν είναι μόνο η  Gabriela Firea στο  PSD, όσο σημαντικό και να είναι το Βουκουρέστι”, καταλήγουν.

Μια άλλη ομάδα θεωρεί ότι είναι σοφότερο να συμμαχήσει το  PSD με το Pro România, γιατί έτσι το κόμμα θα έχει πιο ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους και θα πετύχει καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Με ένα ποσοστό 35% στο Κοινοβούλιο, λένε, το PNL θα μας παρακαλεί να ξαναρίξουμε την κυβέρνησή του.

Από την άλλη πλευρά, κομματικοί ηγέτες από την Τρανσυλβανία, τους οποίους οι “νότιοι” αποκαλούν ειρωνικά “διανοούμενους”, κρατούν πολύ επιφυλακτική στάση για το θέμα των πρόωρων εκλογών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται οι τοπικές οργανώσεις που θέλουν τις πρόωρες εκλογές να “είχαν κάποιες συνομιλίες” με τους φιλελεύθερους. Άλλοι πάλι, βλέπουν τις πρόωρες εκλογές ως μια “μανούβρα” με την οποία οι ισχυρές Τοπικές Οργανώσεις θα αναλάβουν γρήγορα την εξουσία στο κόμμα.

Χωρίς πρόωρες εκλογές, η σημερινή ηγεσία θα είναι “δοκιμαστικού” χαρακτήρα και οι κομματικές εκλογές που θα αναδείξουν τα ηγετικά όργανα για τα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος. Αν όμως γίνουν πρόωρες εκλογές, τότε αυτό που θα μετρήσει είναι το τωρινό Συνέδριο και θα εκλεγεί από τώρα η ομάδα που θα ηγηθεί τα επόμενα 4-5 χρόνια στο PSD. Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, οι πιο ισχυροί στο  PSD θα γίνουν ακόμα ισχυρότεροι./ibna