Ρουμανία: Ξεκίνησε η διαδικασία ακροάσεων των υποψηφίων Υπουργών

Ρουμανία: Ξεκίνησε η διαδικασία ακροάσεων των υποψηφίων Υπουργών

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας οι ακροάσεις των υποψηφίων Υπουργών της κυβέρνησης του εντολοδόχου Πρωθυπουργού Ludovic Orban, που είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη κυβέρνηση που έπεσε μετά την πρόταση μομφής. Σύμφωνα με τον κανονισμό, κάθε υποψήφιος για το υπουργικό αξίωμα θα παρουσιαστεί ενώπιον των αρμοδίων επιτροπών και των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου σε κοινή συνεδρίαση, οι οποίες στη συνέχεια θα εκδώσουν κοινή αιτιολογημένη γνωμοδότηση.

Ο Ludovic Orban προχωράει αδιαφορώντας για την ψήφο στις επιτροπές, καθώς στόχος του είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Ασχέτως του πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές και γερουσιαστές του  PSD, το σημαντικό για μένα είναι οι υπουργοί να παρουσιάσουν το έργο που έχουν κάνει. Δεν μας ενδιαφέρει η ψήφος στις επιτροπές διότι το σημερινό Κοινοβούλιο στερείται νομιμότητας», δήλωσε ο Orban. Επίσης σχολίασε ότι θα είναι ανόητο εάν το PSD υπερψηφίσει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο, για να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, γιατί δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτήν την απόφαση στους ψηφοφόρους του.

Οι ακροάσεις θα διαρκέσουν τρεις μέρες και η ψηφοφορία για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 24 Φεβρουαρίου./ibna