Ομόφωνα ενέκρινε τον απολογισμό η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που άναψε πράσινο φως για την ανασυγκρότηση

Ομόφωνα ενέκρινε τον απολογισμό η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που άναψε πράσινο φως για την ανασυγκρότηση

Την υπόθεση της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας με την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να εγκρίνει με ομοφωνία τον απολογισμό της διακυβέρνησης και με ισχυρή πλειοψηφία τον οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε την απόφαση για την προσθήκη στον τίτλο του κόμματος στο κοινό όργανο με την Προοδευτική Συμμαχία που θα συνεδριάσει στις 8 Μαρτίου, “φωτογραφίζοντας” τον ήδη υπάρχον τίτλο, δηλαδή “ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”.

Από την συζήτηση δεν έλειψαν οι εντάσεις καθώς η αριστερή τάση , η πρωτοβουλία 53+, διαφώνησε με την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα για πλήρη δικαιώματα στα μέλη που εγγράφονται ηλεκτρονικά χωρίς συμμετοχή στις διαδικασίες του κόμματος. Με τροπολογία που κατέθεσαν ζητούσαν να υπάρχει προϋπόθεση μίας τουλάχιστον συμμετοχής σε συνέλευση για το δικαίωμα ψήφου συνέδρων και θέσεων. Η τροπολογία απορρίφθηκε με 55 ψήφους κατά και 50 υπέρ.

“Όλος αυτός ο κόσμος που μας προσεγγίζει, πιστέψτε με, δε μας προσεγγίζει γιατί τον ενδιαφέρει να συμβάλει στη διαμόρφωση συσχετισμών στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας. Αυτό αφορά μονάχα τους Κατοικούντες χρόνια την Ιερουσαλήμ. ¨Όχι τον κόσμο. Αυτοί που έρχονται γιατί θέλουν με το τρόπο τους να συμμετέχουν. Να γίνουν κοινωνοί. Να δράσουν μαζί μας. Και να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης στις κρίσιμες αποφάσεις που θα έχουμε να πάρουμε στο μέλλον”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγηση του, απαντώντας στους ανησυχούντες.

Η αναφορά για  “αρμούς της εξουσίας” που ξεσήκωσαν την κυβέρνηση

Ωστόσο μια αναφορά του Αλ. Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και του ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στον απολογισμό της διακυβέρνησης του έκανε λόγο για τα εμπόδια που έβαζαν στην κυβερνητική πολιτική θεσμοί και πρόσωπα στην δημόσια διοίκηση, μιλώντας για “δολιοφθορά”.

“Τι κάνουμε με την Τράπεζα της Ελλάδας  όταν συστηματικά και με σχέδιο υπονομεύει την  κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός”, ήταν ένα από τα ερωτήματα, με κριτική στον ρόλο που έπαιξε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.  “Πώς θα καταφέρουμε τη δεύτερη φορά η Αριστερά, πώς θα καταφέρουμε κερδίζοντας τις εκλογές, αυτή τη φορά να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο, όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας; “, ήταν η φράση που έβαλε “φωτιά”.

Για “αντιδημοκρατική εκτροπή” και “αυταρχισμό” μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο ‘Α. Γεωργιάδης, υπουργός ανάπτυξης, μίλησε για λογικές “χούντας”. “Εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε”, σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.

“Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλούν για εξωθεσμική συμπεριφορά, αυτοί” απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής. “Υπάρχει μια μεγάλη ποιοτική διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που δεν φοβάται την αλήθεια και σε αυτόν που προσπαθεί να την κουκουλώσει για να επαναλάβει τα ίδια αύριο. Έφτασαν στο σημείο από τον πανικό τους, να μιλούν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά επειδή μίλησα για το κομματικό κράτος και την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή που παραλάβαμε για το καθεστώς ασυδοσίας που παραλάβαμε στα ΜΜΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε πως έχουν “θράσος όσοι τόσα χρόνια είχαν φτιάξει ένα κράτος λάφυρο ενώ μόλις επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια”, τονίζοντας πως στόχος είναι “να βρούμε τον τρόπο χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο”./ibna