Τα σενάρια για τη μείωση του ελληνικού πλεονάσματος

Τα σενάρια για τη μείωση του ελληνικού πλεονάσματος

Την ανάγκη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% ΑΕΠ για τη διετία 2021-2022 διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δεν προκύπτει περιθώριο μείωσης κάτω από το 2,6% του ΑΕΠ

Τρία διαφορετικά σενάρια, ένα βασικό και δύο εναλλακτικά, για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, αναφορικά με την περίοδο 2021-2024, θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί τον ερχόμενο Μάιο από το υπουργείο Οικονομικών.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πρόκειται να ενσωματωθεί η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), που ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Η έκθεση βιωσιμότητας θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τρίτου σεναρίου και συγχρόνως το εργαλείο της ελληνικής πλευράς όπου θα τεκμηριώνει την ανάγκη μείωσης στο 2,2% ΑΕΠ του ονομαστικού στόχου στα πλεονάσματα για τη διετία 2021-2022.

Ασφαλώς, πρόκειται για το σενάριο που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα για την κυβέρνηση για να κερδίσει τη μάχη της μείωσης των δημοσιονομικών στόχων επικαλούμενη: τον φθηνό δανεισμό του ελληνικού κράτους, τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα και τις νέες πιθανές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και φυσικά τις προοπτικές της ανάπτυξης, καθότι η Ε.Ε. αναθεώρησε στο 2,4% την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2020.

Το έτερο σενάριο του Μεσοπρόθεσμου το Γενικό Λογιστήριο θα λαμβάνει υπόψη του τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας οι οποίοι απορρέουν από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι στόχοι αυτοί αναθεωρούνται κάθε τρία χρόνια και, σύμφωνα με αυτούς, η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2,6% του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-2022. Με αυτό το δεδομένο δεν προκύπτει περιθώριο μείωσης κάτω από το 2,6% του ΑΕΠ.

Το πρώτο σενάριο είναι το βασικό που θα διατηρείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης μέχρι το 2022, και δεν θα περιλαμβάνονται οι σχεδιαζόμενες για φέτος μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στον ΕΝΦΙΑ ή τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις εντός της τετραετίας.

Πάντως, η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τοποθετείται το φθινόπωρο, όταν θα καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 5 Οκτώβρη./ibna