Σερβία: Στις Βρυξέλλες η Brnabic για τη Διάσκεψη Δωρητών-Συναντήσεις με Von der Leyen και Sassoli

Σερβία: Στις Βρυξέλλες η Brnabic για τη Διάσκεψη Δωρητών-Συναντήσεις με Von der Leyen και Sassoli

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic θα παραστεί σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών στις Βρυξέλλες, η οποία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην Αλβανία μετά τον σεισμό.

Στη Διάσκεψη των Δωρητών θα συμμετάσχουν η ΕΕ, τα κράτη μέλη, οι εταίροι από τα Δυτικά Βαλκάνια, οι εκπρόσωποι άλλων χωρών καθώς και διεθνή ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τη διάσκεψη θα προεδρεύει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, με την οποία η Πρωθυπουργός της Σερβίας θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση.

Η Brnabic και οι λοιποί ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα πραγματοποιήσουν ένα γεύμα εργασίας με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Várhelyi και η Πρωθυπουργός της Σερβίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.

Ο σεισμός που έπληξε την Αλβανία στις 26 Νοεμβρίου 2019 σκότωσε 51 άτομα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 14.000 έμειναν άστεγοι προσωρινά.

Τόσο οι δημόσιες υποδομές όσο και τα ιδιωτικά νοικοκυριά στη χώρα καταστράφηκαν, με εκτιμώμενες υλικές ζημιές από το σεισμό να φτάνουν άνω των 985 εκατ. Ευρώ.

Λίγες μέρες μετά τον σεισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να στείλει 15 εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό και την παραμονή της Διάσκεψης Δωρητών για την ανασυγκρότηση της Αλβανίας, οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν να στείλουν βοήθεια ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ./ibna