Στις Βρυξέλλες οι ΥΠ.ΕΞ για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Στις Βρυξέλλες οι ΥΠ.ΕΞ για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών θα ενημερωθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ Josep Borrell, για τις τελευταίες εξελίξεις σε τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη, με έμφαση στην ανάγκη  ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στη χώρα καθώς και θα ενημερωθούν από τον Josep Borrell για τα αποτελέσματα της συνάντησης των εμπλεκόμενων στην πρωτοβουλία του Βερολίνου για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μόναχο.

Επίσης θα αξιολογήσουν στη συνέχεια τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαμόρφωσης των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ένωσης ενόψει και της επικείμενης Υπουργικής Συνάντησης και της Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης.

Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Subrahmanyam Jaishankar, με έμφαση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακής ασφάλειας, κλιματικής αλλαγής και εμπορίου, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ-Ινδίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον προσεχή Μάρτιο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει νωρίτερα σε άτυπο πρόγευμα εργασίας που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, ενώ το βράδυ της Δευτέρας θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell, με συμμετοχή μικρού αριθμού εκ των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών Μελών της Ένωσης.

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί επίσης και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος στο περιθώριο του Συμβουλίου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Εσθονίας Urmas Reinsalu, χώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2020-21./ibna