Σε πορεία σύγκρουσης ο Τσίπρας με εσωκομματικούς αντιπάλους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πορεία σύγκρουσης ο Τσίπρας με εσωκομματικούς αντιπάλους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρχηγός του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη μάχη για να πείσει τα μέλη να εγκρίνουν τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κόμμα της αριστεράς πριν από το κρίσιμο συνέδριο της Άνοιξης.

Οι σύντροφοι που υποστηρίζουν το όραμα του Τσίπρα να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος και να αλλάξει το όνομά του για να αντικατοπτρίζει μια «προοδευτική» μετατόπιση, έχουν συναντήσει ισχυρή αντιπολίτευση από τις αριστερές φατρίες και ιδιαίτερα από το Κίνημα των 53+, του οποίου ηγείται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε ότι η σύγκρουση του Τσίπρα με τον Τσακαλώτο και άλλα ηγετικά στελέχη – όπως ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης και ο βουλευτής Νίκος Φίλης – θα είναι σκληρή. Ο πρώην πρωθυπουργός κατάφερε να πάρει οριακά την έγκριση για το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα νέα μέλη στο κόμμα, ενώ η απόφαση για την αλλαγή του ονόματος του κόμματος αναβλήθηκε.

Περίπου 22.000 νέα μέλη εγράφησαν στο κόμμα μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας εγγραφής που ξεκίνησε από τον Τσίπρα αφού το κόμμα έχασε την εκλογή του περασμένου Ιουλίου από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Θα ψηφίσουν στην εκλογή των αντιπροσώπων στο Κογκρέσο, παρά την έντονη αντίθεσή στην ιδέα από σχεδόν τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση, ο Τσίπρας κάλεσε τα μέλη να μην αντιταχθούν στη διεύρυνση της βάσης του κόμματος για να διαφυλάξουν τους ρόλους τους. Ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι ορισμένα στελέχη κοντά στον αρχηγό του κόμματος προσπάθησαν να καλλιεργήσουν την ιδέα στον Τσίπρα ότι έχει «εσωκομματικούς αντιπάλους» που δεν θέλουν το κόμμα να αλλάξει.

Τέλος, μια 83σέλιδη ανασκόπηση της κυβέρνησης του Τσίπρα υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα από τα μέλη της επιτροπής. Το 83σέλιδο έγγραφο σημειώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήταν πρόθυμος για την ανασκόπηση, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να βυθίσει το κόμμα στην εσωστρέφεια και να αμφισβητήσει το ρόλο του ως ηγέτη. /Ibna