Τουρκία: Ο Cavusoglu συναντήθηκε με Lavrov και συμμετείχε στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Μόναχο

Τουρκία: Ο Cavusoglu συναντήθηκε με Lavrov και συμμετείχε στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Μόναχο

Την αναγκαιότητα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο Idlib εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu στο Ρώσο ομόλογο του Sergey Lavrov κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους μετά το πέρας της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών αντιπροσωπείες από την Τουρκία και τη Ρωσία θα συναντηθούν την Δευτέρα στη Μόσχα για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Idlib, που έχουν στοιχήσει τη ζωή αρκετών Τούρκων στρατιωτών. Τον Σεπτέμβριο του 2018, Τουρκία και Ρωσία είχαν συμφωνήσει να μετατρέψουν την Idlib σε ζώνη στην οποία απαγορεύονται ρητά οι επιθέσεις.

Ο Mevlut Cavusoglu επεσήμανε γι’ άλλη μια φορά την αναγκαιότητα της μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη τόσο κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογο του, όσο και στην συνάντηση των μελών της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών η Τουρκία συνέβαλε σημαντικά στις διεθνείς προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή καταγγέλλοντας ό,τι  ένοπλες δυνάμεις πιστές στον Khalifa Haftar συνεχίζουν τις παραβιάσεις.

Την Κυριακή εξάλλου στο Μόναχο συνήλθε η διεθνής επιτροπή της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των συμμετεχόντων στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο μήνα,.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γερμανός Υπουργός ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συνάντηση ξεκίνησε η Διεθνής Επιτροπή Παρακολούθησης για τη Λιβύη  [IFCL] εφαρμόζοντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου.

«Αυτή η επιτροπή θα προσπαθήσει τώρα να διασφαλίσει ότι όλα τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου θα υλοποιηθούν πραγματικά, ενώ ταυτόχρονα θα συνοδεύει τη διαδικασία διαλόγου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, εντός του Λιβυκού διαλόγου και θα την υποστηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» πρόσθεσε ο Maas.

Ο Maas δήλωσε ότι η πρόσφατα συσταθείσα IFCL θα προεδρεύεται από κοινού από τον ΟΗΕ και ενός από τα συμμετέχοντα κράτη ή οργανώσεις της διαδικασίας του Βερολίνου. Ως η επόμενη εκ περιτροπής συμπρόεδρος, η Ιταλία θα φιλοξενήσει μια συνάντηση της IFCL τον επόμενο μήνα στη Ρώμη, πρόσθεσε.

Στη συνάντηση του Μονάχου συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας και εκπρόσωποι των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ με του αντιπροσώπους των ΥΠΕΞ, καθώς και οι Υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων./ibna